UNICEF: 559 miljoen kinderen blootgesteld aan regelmatige hittegolven

25 oktober 2022

559 miljoen kinderen wereldwijd worden blootgesteld aan meerdere periodes in een jaar van (extreme) hittegolven. Dat aantal zal naar verwachting toenemen tot alle ruim 2,02 miljard kinderen wereldwijd in 2050, blijkt uit onderzoek van UNICEF. Momenteel leeft al 1 op de 3 kinderen in landen met extreem hoge temperaturen en wordt bijna 1 op de 4 kinderen blootgesteld aan gemiddeld 4,5 of meer hittegolven per jaar. Dat zal alleen maar erger worden, zelfs bij de meest gunstige scenario’s van de opwarming van de aarde.

De acht jaar oude Geetu tilt een emmer na het halen van water in het Mohammad Medical Emergency Camp in Umerkot District, provincie Sindh, Pakistan.

Kinderen in noordelijke regio's, met name Europa, zullen te maken krijgen met de meest stevige toename van hittegolven. Ook zal in 2050 zal bijna de helft van alle kinderen in Afrika en Azië te maken krijgen met langdurige blootstelling aan extreem hoge temperaturen. ‘Ondanks de extreem hoge temperaturen die we dit jaar wereldwijd hebben gezien, zal dit waarschijnlijk het koudste jaar van de rest van ons leven zijn.’, stelt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland.

Hitte heeft bij uitstek grote gevolgen voor kinderen omdat zij hun lichaamstemperatuur minder goed kunnen reguleren dan volwassenen. Hoe meer hittegolven kinderen treffen, hoe groter de kans op gezondheidsproblemen, waaronder chronische luchtwegaandoeningen, astma en hart- en vaatziekten. Baby's en jonge kinderen lopen het grootste risico te overlijden door hitte. Hittegolven hebben ook grote gevolgen voor de omgeving van kinderen, hun veiligheid, onderwijs en toegang tot water en voedsel.

Laszlo: ‘Op de Klimaattop (COP27) in Egypte moeten de regeringsleiders een klimaatramp voorkomen door drastisch de uitstoot van broeikasgassen te minderen en te zorgen voor een opwarming van de aarde van maximaal 1,5 graden. Overheden moeten hun nationale klimaatplannen kritisch tegen het licht houden om te zien of ze ambitieus genoeg zijn voor het bereiken van deze doelen.’ De wereldwijde uitstoot moet in 2030 met minimaal 45 procent verminderd zijn om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 1,5 graden.

Door klimaatverandering neemt droogte toe, waardoor vee sterft, oogsten mislukken en mensen ondervoed raken. UNICEF stelt dat nu al meer geïnvesteerd moet worden in het voorkomen van ondervoeding en het behandelen van ondervoede kinderen, moeders en kwetsbare groepen. Overheden moeten volgens UNICEF zorgen dat voorzieningen die kinderen beschermen – zoals toegang tot gezondheidszorg, onderwijs, voldoende voedsel en schoon drinkwater - zijn voorbereid op de veranderingen die klimaatverandering teweeg zal brengen. Tevens roept UNICEF rijkere landen op hun belofte na te komen om hun investeringen in klimaatadaptatie te verdubbelen.

U vindt het rapport hier.