UNICEF: Meer kindhuwelijken in Afghanistan door honger en armoede

12 november 2021

DEN HAAG – UNICEF is diep bezorgd over signalen dat het aantal kindhuwelijken in Afghanistan toeneemt. Er zijn berichten dat gezinnen zelfs hun pasgeboren dochters van 3 weken oud aanbieden voor een toekomstig huwelijk, in ruil voor een bruidsschat.

De covid19-pandemie, de aanhoudende voedselcrisis en het begin van de winter hebben de toch al nijpende situatie voor gezinnen in Afghanistan verder verergerd. In 2020 was bijna de helft van de Afghaanse bevolking zo arm dat het hen ontbrak aan basisvoeding of schoon water. De huidige extreem slechte economische situatie in Afghanistan duwt gezinnen nog dieper de armoede in en dwingt hen wanhopige keuzes te maken, zoals kinderen aan het werk zetten en meisjes op jonge leeftijd uithuwelijken.

‘Omdat de meeste tienermeisjes nog steeds niet naar school mogen, is het risico op kindhuwelijken nu nog groter. Onderwijs biedt vaak bescherming tegen kindhuwelijken en kinderarbeid’, zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland.

UNICEF is in Afghanistan een geldhulpprogramma gestart om het risico van honger, kinderarbeid en kindhuwelijken onder de meest kwetsbare gezinnen tegen te gaan. Met dit geld kunnen gezinnen voedsel en medicijnen kopen voor hun kinderen.

Ook werkt UNICEF samen met lokale organisaties om gemeenschappen bewust te maken van de risico's voor meisjes als ze vroeg trouwen. Meisjes die trouwen voordat ze 18 worden, hebben minder kans om op school te blijven en hebben meer kans om huiselijk geweld, discriminatie, misbruik en een slechte geestelijke gezondheid te ervaren. Ze zijn ook kwetsbaarder voor complicaties tijdens zwangerschap en bevalling.

UNICEF wil de hulpprogramma's in de komende maanden verder uitbreiden.

UNICEF roept de centrale, provinciale en lokale autoriteiten in Afghanistan op om concrete maatregelen te nemen om de meest kwetsbare gezinnen en meisjes te ondersteunen en te beschermen. De kinderrechtenorganisatie dringt er bij de feitelijke autoriteiten op aan om prioriteit te geven aan de heropening van scholen voor alle middelbare scholieren en om alle vrouwelijke leerkrachten toe te staan ​​hun baan zonder verdere vertragingen te hervatten.

Vóór de huidige politieke instabiliteit in Afghanistan, in 2018 en 2019, registreerden partners van UNICEF al 183 kindhuwelijken en 10 gevallen van verkoop van kinderen alleen al in de provincies Herat en Baghdis. De kinderen waren tussen 6 maanden en 17 jaar oud. UNICEF schat dat 28 procent van de Afghaanse vrouwen in de leeftijd van 15-49 jaar voor de leeftijd van 18 is getrouwd.