Twee derde van de kinderen in de wereld krijgt niet de voeding die nodig is

22 september 2021

Een ruime meerderheid van de kinderen in de wereld krijgt niet de voeding of voedingsstoffen die nodig zijn om goed te groeien en zich gezond te ontwikkelen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van UNICEF. In het onderzoek, dat verschijnt aan de vooravond van de VN-top over voedselsystemen in New York, waarschuwt UNICEF dat te weinig of slechte voeding bij kinderen onder 2 jaar leidt tot onomkeerbare schade in hun ontwikkeling.

Un0515247 (1)

Nauwelijks de helft van de kinderen van 6 tot 24 maanden krijgt het aanbevolen aantal maaltijden per dag. En maar een derde van alle kinderen van 6 tot 24 maanden wordt gevoed volgens de aanbevelingen van UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Naast kinderen die te klein of te licht zijn voor hun leeftijd, zijn ook steeds meer hele kleine kinderen te zwaar.

‘Slechte voeding in de eerste twee levensjaren van kinderen zorgt voor onomkeerbare schade aan het snelgroeiende lichaam en de hersenen. Dat heeft enorme gevolgen voor hun latere schoolprestaties, hun vooruitzichten op de arbeidsmarkt en hun toekomst. Hoewel we dit al jaren weten, is er weinig verbeterd. De coronapandemie maakt de situatie naar verwachting alleen nog maar erger', zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland.

Toenemende armoede, ongelijkheid, conflicten, klimaatverandering en de COVID-19-pandemie zorgen voor een aanhoudende voedingscrisis onder de jongste kinderen in de wereld. De verschillen zijn enorm. Kinderen van 6 tot 24 maanden in stedelijke gebieden en uit rijkere gezinnen hebben een twee keer zo grote kans om de minimale voedingsbehoefte binnen te krijgen als kinderen die in plattelandsgebieden of armere gezinnen wonen. Maar ook in rijkere landen gaat het niet altijd goed, want voldoende voedsel is geen garantie voor een voldoende voedzaam menu dat zorgt voor gezonde groei en ontwikkeling.

Kinderen jonger dan twee jaar hebben meer behoefte aan essentiële voedingsstoffen dan op welk ander moment in hun leven dan ook. Onvoldoende inname van voedingsstoffen uit groenten, fruit, eieren, vis en vlees kan leiden tot een slechte ontwikkeling van de hersenen, zwakke leerprestaties, lage immuniteit, meer infecties en soms zelfs de dood.

De VN-top over voedselsystemen is een belangrijke kans om te werken aan wereldwijde voedselsystemen die voldoen aan de behoeften van alle kinderen, aldus UNICEF. UNICEF roept regeringen, donoren en maatschappelijke organisaties daarom op tot actie:  

  • Maak voedzame voeding beter beschikbaar en betaalbaar
  • Bescherm jonge kinderen tegen ongezonde, bewerkte en ultrabewerkte voedingsmiddelen en dranken en stop schadelijke marketingpraktijken die gericht zijn op kinderen via nationale wetgeving
  • Vergroot de aantrekkelijkheid van voedzaam en veilig voedsel met betere informatievoorziening

Over het onderzoek Fed to Fail? The crisis of children’s diets in early life

De kwantitatieve gegevens in dit onderzoek over de huidige status, trends en ongelijkheden in de voeding van jonge kinderen, zijn afkomstig uit de wereldwijde databases van UNICEF. Daarin zijn alleen gegevens opgenomen die internationaal vergelijkbaar en statistisch verantwoord zijn. De wereldwijde UNICEF-databank omvat gegevens uit 607 nationale representatieve enquêtes, uitgevoerd in 135 landen en gebieden, die wereldwijd meer dan 90 procent van alle kinderen onder de leeftijd van 2 jaar vertegenwoordigen.

Meer informatie over het onderzoek: Food Systems: What they are, why they matter | UNICEF.