UNICEF: Aantal ernstig ondervoede kinderen in Tigray vertienvoudigd

30 juli 2021

Meer dan 100.000 kinderen in de Noord-Ethiopische regio Tigray lijden op korte termijn aan levensbedreigende acute ondervoeding. Dat is tien keer meer dan in de afgelopen jaren. Nu UNICEF meer districten in de Tigray-regio heeft kunnen bereiken, wordt duidelijk dat de situatie van kinderen in de regio nog veel alarmerender is dan eerder werd geschat.

Un0494131

Uit de nieuwe gegevens blijkt ook dat bijna de helft (47 procent) van alle zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven acuut ondervoed is. Dit kan leiden tot complicaties, waardoor het risico op moedersterfte tijdens de bevalling toeneemt. Ook is er verhoogd risico op baby's met een laag geboortegewicht, die veel vatbaarder zijn voor ziekte en vroegtijdig overlijden.

De afgelopen maanden kampte UNICEF met beperkte toegang tot de Tigray-regio. Nu UNICEF ook de districten Wajirat en Gijet heeft kunnen bereiken voor screening op ondervoeding, blijkt de situatie alarmerend. Er zijn grote voedseltekorten en er is veel schade, onder meer aan ziekenhuizen en aan water- en sanitaire voorzieningen. Het risico op uitbraak van ziektes is enorm, vooral op de overvolle, onhygiënische locaties waar de ontheemde gezinnen worden opgevangen.

De omstandigheden voor kinderen zijn schrijnend. Er zijn onvoldoende middelen voorradig die nodig zijn om de acute ondervoeding te bestrijden. Er is geen antibiotica en ziekenhuizen hebben geen elektriciteit. Bovendien liggen de reguliere vaccinatiecampagnes voor kinderen al maanden stil.

Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland: ‘UNICEF heeft onbelemmerd toegang nodig tot de hele regio om kinderen en vrouwen te helpen. Op dit moment zijn er bij lange na niet genoeg voorraden. Om deze ramp te stoppen is meer hulp nodig en moeten hulpdiensten hun werk ongehinderd kunnen doen. UNICEF roept alle partijen op om hun verplichting om kinderen te beschermen na te komen.’

Door recente toename van gevechten in de naburige regio's Afar en Amhara, waar al bijna 1,5 miljoen mensen te maken hebben met acute voedselonzekerheid, verergeren de omstandigheden in heel Noord-Ethiopië. Tienduizenden mensen zijn ontheemd.

Deze recente cijfers over de dreigende ondervoeding van kinderen in Noord-Ethiopië zijn gebaseerd op gegevens van Mid-Upper Arm Circumference (MUAC) screenings. Deze screenings worden uitgevoerd door UNICEF en haar partners sinds het uitbreken van het conflict in de regio, bijna negen maanden geleden.