UNICEF blij met snelle levering vaccins Nederland aan COVAX

1 juli 2021

UNCEF Nederland is blij dat Nederland volgend week start met de levering van 500.000 vaccins aan COVAX. Ook de toezegging van Nederland om in samenwerking met Zweden tientallen miljoenen vaccins aan COVAX te doneren, is positief. Donaties van vaccins aan COVAX zijn enorm hard nodig omdat de vaccinatiegraad in lage- en middeninkomenslanden nog heel laag is. COVAX kampt op dit moment met een tekort aan vaccins door onder meer een exportstop uit India. Nieuwe uitbraken zijn daarnaast een groot risico.  

Covax levering

“Vaccins zijn de oplossing voor COVID-19. Alle hulpverleners en kwetsbare mensen in de rest van de wereld moeten zo snel mogelijk worden ingeënt, dat is belangrijk voor alle kinderen wereldwijd en voor allen die lijden onder de pandemie, maar ook voor onszelf in Nederland. Want niemand is veilig tot we allemaal veilig zijn”, aldus Suzanne Laszlo, directeur UNICEF Nederland.

COVAX – een samenwerkingsverband tussen overheden, bedrijven, wetenschappers en organisaties als de WHO en UNICEF, heeft als doel dit jaar wereldwijd twee miljard coronavaccins te leveren, waaronder vaccins voor twintig procent van de bevolking van 92 lage- en middeninkomenslanden. In tegenstelling tot Nederland waar ruim 58 procent van de bevolking is gevaccineerd, is dat wereldwijd nog maar 23 procent. En in bijvoorbeeld Oeganda is nog geen 2 procent van de bevolking gevaccineerd.

Dat de COVID-19-pandemie nog lang niet voorbij is zien we aan uitbraken zoals in India en nu in Indonesië. De schade voor kinderen en gezinnen wereldwijd door de pandemie is niet te overzien. Scholen sluiten, reguliere gezondheidszorg is niet goed beschikbaar, armoede en ondervoeding nemen toe. COVAX is de snelste en meest rechtvaardige manier om mensen over de hele wereld toegang te geven tot vaccins. Ook landen die zelf al ver zijn met hun eigen vaccinatieprogramma zijn gebaat bij een snelle wereldwijde aanpak van COVID-19. Hoe langer het virus zich ongecontroleerd blijft verspreiden, hoe groter het risico dat er dodelijker of besmettelijker varianten opduiken.

UNICEF heeft onlangs de G7-top gevraagd twintig procent van boventallige voorraad aan vaccins te doneren aan COVAX. Er is een onmiddellijk tekort van 191 miljoen vaccins door een exportstop in India. Gevraagd is om doses niet op te sparen tot het einde van het jaar, maar zo snel mogelijk te doneren.

UNICEF speelt een sleutelrol in de aankoop en verspreiding van COVAX-vaccins. Namens COVAX zijn nu meer dan 92 miljoen doses verzonden naar 134 landen en gebieden, waaronder de Democratische Republiek Congo, Soedan, Ghana, Ivoorkust, Rwanda, Oeganda, Jemen en Syrië. UNICEF helpt daarnaast landen zich voor te bereiden op de komst van vaccins, zodat de vaccins als ze er eenmaal zijn snel kunnen worden verspreid en gezet. De verwachting is dat COVAX vanaf het najaar veel meer vaccins tot haar beschikking heeft, zodat het doel van het leveren van twee miljard vaccins dit jaar kan worden gehaald. De donaties van doses zijn daarvoor onmisbaar.