Eerste COVAX-coronavaccins toegediend in Afrika

1 maart 2021

ABIDJAN – Vandaag zijn de eerste COVAX-coronavaccins toegediend in Ivoorkust en Ghana. Dit zijn de eerste inentingen tegen het coronavirus die via het COVAX-programma zijn verkregen, een fonds dat coronavaccins doneert aan 92 armere landen. 'Vandaag is een historische gebeurtenis waar de hele wereld profijt van heeft, want niemand is veilig voor corona totdat we allemaal veilig zijn,' aldus Suzanne Laszlo, directeur UNICEF Nederland. Deze week zullen nog eens 11 miljoen COVAX-doses van de coronavaccins worden geleverd aan diverse landen.

Een 37-jarige man in Ivoorkust is vandaag via het COVAX-programma gevaccineerd tegen het coronavirus.

Een 37-jarige man in Ivoorkust is vandaag via het COVAX-programma gevaccineerd tegen het coronavirus. 

Een 37-jarige man in Ivoorkust is vandaag via het COVAX-programma gevaccineerd tegen het coronavirus. 

In Ivoorkust zijn vandaag de eerste coronaprikken uitgedeeld aan onder meer zorgverleners, politieagenten en leraren. In de volgende fase wil COVAX ook andere groepen van de bevolking vaccineren, zoals ouderen en andere kwetsbare mensen. 'Vooralsnog lopen we op schema. Voor 2021 is het streven om bijna 550 miljoen mensen in 92 armere landen te hebben gevaccineerd,' aldus Laszlo.

Ivoorkust en Ghana ontvingen vorige week 600.000 (Ghana) en 504.000 (Ivoorkust) doses van het AstraZeneca/Oxford-vaccin, omdat ze als eerste landen voldeden aan de voorwaarden die nodig zijn voor een succesvolle vaccinatiecampagne. Hun nationale plan werd goedgekeurd, waardoor de levering gelijk in werking werd gezet. 'Corona heeft de wereld veranderd. Het heeft levens gekost, gezondheidssystemen gehavend en levensonderhoud beschadigd,' zegt de president van Ghana, Nan Akufo-Addo. 'Deze mijlpaal zal Ghana in staat stellen om weer aan de slag te gaan en onze economie nog sterker dan voorheen terug te bouwen'.

Als grootste afnemer van vaccins wereldwijd, heeft UNICEF onder COVAX de belangrijke rol gekregen om de aangewezen armere landen van coronavaccins te voorzien. 'Dit zal de grootste, snelste en meest complexe operatie van vaccins in de geschiedenis zijn,' legt Laszlo uit. 'Maar als een organisatie dit aan kan, dan is dat UNICEF wel. We hebben de kennis, jarenlange ervaring met vaccineren en we weten hoe we vaccins op de meest lastige plekken ter wereld krijgen. En daar zijn we trots op.'

COVAX is een samenwerking tussen onder meer GAVI, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en CEPI. UNICEF zorgt voor een wereldwijde toegang tot coronavaccins, zodat ook de allerarmste en meest kwetsbare mensen kunnen rekenen op een inenting.