UNICEF: Kinderen op de vlucht verstoken van coronahulp

18 december 2020

De coronacrisis brengt kinderen op de vlucht in nog grotere problemen. Uit nieuw onderzoek van UNICEF blijkt dat in de helft van alle landen waar UNICEF hulp biedt, kinderen op de vlucht niet of nauwelijks bereikt worden. Zo kan meer dan de helft van deze kinderen geen onderwijs op afstand volgen. Ook hebben zij sinds de coronacrisis veel minder toegang tot essentiële diensten, zoals gezondheidszorg en schoon drinkwater.

Foto: UNICEF

Kinderen op de vlucht in het Syrische Al-Hol 

Kinderen op de vlucht in het Syrische Al-Hol 

Het onderzoek is uitgevoerd in 159 landen waar UNICEF zich inzet voor gevluchte kinderen. Wereldwijd zijn er 32 miljoen kinderen op de vlucht. Het onderzoek laat zien dat coronahulp deze groep kinderen niet tot nauwelijks bereikt.

Internationale Migrantendag
Op Internationale Migrantendag, roept UNICEF regeringen op om alle kwetsbare kinderen, dus ook vluchtelingkinderen, meer prioriteit te geven bij de herstelplannen voor de coronacrisis. Hun status en de plek waar zij zich nu bevinden, zouden geen invloed horen te hebben op de toegang tot hulp.

“De resultaten van het onderzoek geven opnieuw weer dat de meest kwetsbare kinderen aan hun lot worden overgelaten”, zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland. “Met de juiste ondersteuning en met hulp op het juiste moment, kunnen deze kinderen een enorme bijdrage leveren aan het herstel van hun nieuwe thuisland.”

Slechte toegang
Het onderzoek laat ook zien dat in een kwart van de onderzochte landen toegang tot water en andere hygiëne-faciliteiten verminderd is. Dit geldt vooral voor de diensten in vluchtelingkampen. De helft van de vluchtelingen en migranten heeft geen toegang tot  de coronabeschermingsmaatregelen, wat hun situatie in rap tempo verslechterd.

Negatieve houding
UNICEF is ook bezorgd over de toegenomen negatieve houding richting kinderen op de vlucht. 39 procent van de UNICEF kantoren die meededen aan het onderzoek, zien de spanning tussen vluchtelingen en lokale bewoners verergeren. In landen die langdurige instabiliteit kennen, is dit percentage zelfs 50 procent. Met de grote economische gevolgen en hoge werkloosheidscijfers in gedachten, wordt verwacht dat deze negatieve houding naar vluchtelingen alleen maar groter zal worden.

Kies je pakje
UNICEF zet zich in voor kinderen op de vlucht met de campagne 'Kies je pakje'. Hiermee vraagt UNICEF aandacht voor 32 miljoen kinderen die door oorlog en conflict van huis en haard verdreven zijn. De impact van de coronacrisis op de levens van deze kinderen wordt steeds groter. Duizenden kinderen gaan met honger naar bed. Jongeren zijn hun toekomstperspectief kwijt. Kinderen kunnen niet naar school of moeten de straat op om te werken. Meisjes worden noodgedwongen uitgehuwelijkt. Dat maakt de coronacrisis ook een kindercrisis. Voor meer info: unicef.nl/pakje.