UNICEF: Actie nodig om mazelen- en polio-epidemie te voorkomen

7 november 2020

Den Haag - UNICEF en WHO vinden dat er meer gedaan moet worden om grote mazelen- en polio-epidemieën te voorkomen. De strijd tegen corona mag volgens de organisaties niet ten koste gaan van de strijd tegen andere ziekten.

Unicefpolioinjectie

Vooral kinderen in armere gebieden lopen de kans om getroffen te worden en zelfs te sterven aan mazelen en polio. Zeker nu de coronacrisis zoveel aandacht vraagt. “We kunnen niet toestaan dat de strijd tegen één dodelijke ziekte ertoe leidt dat we terrein verliezen in de strijd tegen andere ziekten”, zegt Henrietta Fore, directeur van UNICEF. Volgens UNICEF en WHO is er ongeveer 550 miljoen euro extra nodig, 400 miljoen voor polio en 255 tegen mazelen.

De coronacrisis heeft een verwoestend effect op de gezondheidszorg wereldwijd, zegt Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO. Mazelen leeft de laatste jaren weer sterk op. Ook wordt gevreesd dat polio in Pakistan, Afghanistan en in bepaalde Afrikaanse landen zal toenemen. Wereldwijd lopen zeker 80 miljoen kinderen het risico om niet gevaccineerd te worden tegen ziektes als mazelen, polio, of cholera als gevolg van de coronacrisis. 

In de afgelopen jaren is er een wereldwijde heropleving van mazelen met aanhoudende uitbraken in alle delen van de wereld. De gaten in de vaccinatiedekking zijn in 2020 verder verergerd. In 2019 groeide het besmettingsaantal tot het hoogste aantal in meer dan twee decennia. De jaarlijkse sterftecijfers voor mazelen voor 2019 die volgende week worden vrijgegeven, zullen de aanhoudende negatieve invloed laten zien die aanhoudende uitbraken in veel landen over de hele wereld hebben.