Door coronacrisis raken 6,7 miljoen meer kinderen ondervoed

27 juli 2020

DEN HAAG - De coronacrisis heeft een steeds grotere impact op de levens van kinderen in lage- en middeninkomenslanden. Dit jaar nog, kunnen 6,7 miljoen meer kinderen onder de 5 jaar ondervoed raken als gevolg van de pandemie. Dit komt neer op 10.000 extra sterfgevallen per maand. Dat zegt UNICEF op basis van een vandaag gepubliceerd onderzoek in The Lancet Global Health Journal.

Een moeder bezoekt met haar dochter een ondervoedingskliniek in Zuid-Soedan. 

Een moeder bezoekt met haar dochter een ondervoedingskliniek in Zuid-Soedan. 

Een moeder bezoekt met haar dochter een ondervoedingskliniek in Zuid-Soedan. 

'Het wordt steeds duidelijker op welke manier kinderen slachtoffer worden van deze crisis,' zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland. 'We moeten ervoor zorgen dat de toegang tot voeding verbetert. Gezonde voeding is een kinderrecht; kinderen mogen niet de onzichtbare slachtoffers worden van deze pandemie.' De analyse laat een flinke stijging zien van het aantal ondervoede en vermagerde kinderen. In 2019 waren 47 miljoen kinderen ondervoed. Als deze trend doorzet, zijn dit er aan het einde van het jaar 54 miljoen; het hoogst gemeten aantal van dit millennium.

Deze ontwikkelingen worden indirect veroorzaakt door: de daling van gezinsinkomens, de verslechterde toegang tot zorg en de moeilijkheid om aan gezonde voeding te komen. Veel kinderen zijn sinds de uitbraak van de pandemie dan ook sterk vermagerd, wat ze extra vatbaar maakt voor infectieziektes.

Volgens de analyse loopt 80 procent van de kinderen in Zuid-Azië en Sub-Sahara Afrika het meeste risico om slachtoffer te worden van de pandemie. In deze gebieden:

  • Sterft 1 op de 10 als gevolg van ondervoeding;
  • Is er een afname van 30 procent van de voedselvoorziening, met op sommige plekken een terugloop van 75 tot 100 procent;
  • Heeft 25 procent minder toegang tot gezondheidszorg in vergelijking met de periode vóór de pandemie;
  • Is 14,3 procent van de kinderen sinds de uitbraak van corona sterk vermagerd.

'Deze miljoenen kinderen zijn slechts het topje van de ijsberg', zegt Laszlo. 'Daarom is het noodzakelijk dat we nu ingrijpen.' UNICEF roept - samen met onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Food and Agriculture Organizationen (FAO), Wereldvoedselprogramma (WFP) - de internationale gemeenschap op zich te blijven inzetten om de toegang tot gezonde voeding voor kinderen in lage- en middeninkomenslanden te garanderen.