Schoolsluiting treft helft van de kinderen wereldwijd

26 maart 2020

DEN HAAG – UNICEF maakt zich grote zorgen over de opleiding van kinderen en jongeren nu het coronavirus over de wereld is verspreid. Meer dan de helft van de kinderen is getroffen door landelijke schoolsluitingen in ten minste 120 landen. 'Vooral voor de kwetsbare kinderen is dit funest; hoe langer ze wegblijven van school, des te kleiner is de kans dat ze na de coronacrisis terugkeren,' aldus Suzanne Laszlo, directeur UNICEF Nederland. 

Een meisje uit Nigeria heeft geleerd wat de noodzaak is van handen wassen.

Een meisje uit Nigeria heeft geleerd wat de noodzaak is van handen wassen.

Een meisje uit Nigeria heeft geleerd wat de noodzaak is van handen wassen.

Door het coronavirus gaan miljoenen kinderen niet meer naar school. Deze sluitingen beperken niet alleen de toegang tot leren, maar ook de schoolvoeding, gezondheidsprogramma's, schoon water en nauwkeurige informatie. 'Deze crisis heeft hoe dan ook gevolgen voor de ontwikkeling, gezondheid en vooruitzichten van kinderen,' zegt Laszlo. 'Daarom ontwikkelen we wereldwijd alternatieve leermogelijkheden en bieden we in Nederland informatie voor kinderen, ouders en leerkrachten.' 

De effecten van de schoolsluitingen zijn per land verschillend. Waar in Nederland gekeken wordt naar online leermethodes en thuisstudie, zitten kinderen in landen zoals Vietnam aan huis gekluisterd. Geen scholing voor hen betekent vaak dat ze hun enige, dagelijkse maaltijd missen. Ze zitten alleen thuis, omdat hun ouders moeten werken, zonder toegang tot schoolmateriaal. De psychosociale impact hiervan is groot. Tegelijk nemen kinderarbeid en de uitbuiting van kinderen toe.  

UNICEF maakt zich zorgen over de geestelijke gezondheid van kinderen en jongeren, ook in Nederland. Zij missen enkele van de beste momenten in hun jeugd - samenkomen met vrienden, deelnemen aan schoollessen en genieten van sport. Deze veranderingen veroorzaken mogelijk angst en gedragsveranderingen.  

UNICEF staat gevluchte families en kinderen bij in vluchtelingenkampen in de strijd tegen het coronavirus. In Syrië zijn honderdduizenden hulpgoederen zoals beschermende pakken uitgedeeld en is speciale gezondheidszorg opgezet om kinderen te beschermen zodra een gezinslid het virus oploopt. In kampen in Jordanië worden hygienekits uitgedeeld en extra water geleverd. Laszlo: 'Mijn hart gaat uit naar al die miljoenen kinderen die in oorlog leven of op de vlucht zijn. Als corona uitbreekt in vluchtelingenkampen waar geen goede hygiëne heerst, geen water is of toegang tot gezondheidszorg, zijn de gevolgen niet meer te overzien.' 

De impact van de coronacrisis op kinderen is groot, vooral arme en kwetsbare kinderen lopen veel risico. Om kinderen te helpen is een bedrag van 651 miljoen Amerikaanse dollar aan hulp nodig, daarvan is 405 miljoen dollar bedoeld voor landen die nu te maken hebben met een humanitaire noodsituatie en die vluchtelingen opvangen. Dat staat in een nieuw rapport van UNICEF, het Humanitarian Action for Children.