Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UNICEF veroordeelt aanval op kleuterscholen in Idlib

28 februari 2020

IDLIB – Negen kinderen en drie leraren zijn gedood na een aanval op 10 scholen in het Syrische Idlib. Zeker 40 vrouwen en kinderen raakten daarbij gewond, dat zegt UNICEF die werkzaam is in het gebied. 'Wij zijn geschokt en veroordelen deze aanval ten zeerste. Deze kinderen hadden nog een heel leven voor zich. Dit is heel verdrietig,' aldus Suzanne Laszlo, directeur UNICEF Nederland.

Kinderen vluchten uit het Syrische Idlib.

Kinderen vluchten uit het Syrische Idlib.

Kinderen vluchten uit het Syrische Idlib.

Vier van de getroffen scholen werden ondersteund door UNICEF. Het geweld in het noordwesten van Syrië heeft al meer dan een half miljoen kinderen gedwongen te vluchten. Bijna 280.000 kinderen hebben hun onderwijs als gevolg daarvan moeten afbreken. Ten minste 180 scholen in het gebied zijn niet-operationeel, omdat ze zijn beschadigd, vernietigd of momenteel onderdak bieden aan gevluchte gezinnen.

Laszlo: 'Kinderen worden gedood en verminkt op school, terwijl klaslokalen een toevluchtsoord zouden moeten zijn voor kinderen die al negen jaar leven in oorlog. Deze aanvallen zijn een ernstige schending van hun rechten.'

UNICEF roept alle partijen in het conflict op om kinderen te beschermen en aanvallen op scholen en andere sociale voorzieningen te stoppen.