UNICEF's nieuwjaarsoproep voor Syrië: stop met vechten en beëindig oorlog

3 januari 2020

NEW YORK - Verklaring van UNICEF directeur Henrietta Fore: "Terwijl een nieuw jaar begint en de oorlog in Syrië het tiende jaar nadert, blijft de situatie voor veel kinderen - vooral in het noordwesten van het land - verschrikkelijk. Het is mijn hoop dat 2020 een jaar van vrede wordt voor de Syrische kinderen."

Henrietta Fore op bezoek in Syrië

Henrietta Fore op bezoek in Syrië

Henrietta Fore op bezoek in Syrië

Op Nieuwjaarsdag werden vijf kinderen, in de leeftijd tussen 6 en 13 jaar oud, gedood toen raketten een basisschool in Sarmin, provincie Idlib, raakten. "Nieuwjaarsdag hoort een dag van hoop te zijn en een tijd om vooruitkijken naar het komende jaar. Voor veel gezinnen in Syrië wordt alle hoop weggevaagd door hartverscheurend geweld, aldus Fore. De directeur van UNICEF ziet dat elke dag bijna 4.500 kinderen gedwongen hun huizen ontvluchten. Velen zijn al meerdere keren verdreven. "

Alleen al in de afgelopen drie weken zijn ten minste 140.000 kinderen ontheemd geraakt vanwege hevig geweld in en rond Idlib. Aanvallen op de civiele basisinfrastructuur die diensten verleent aan kinderen zoals scholen en ziekenhuizen zijn maar al te gewoon geworden. In 2019 heeft de VN 145 aanvallen op scholen en 82 aanvallen op ziekenhuizen en medisch personeel geverifieerd. Meer dan 90 procent van deze aanvallen vond plaats in het noordwesten, inclusief in Idlib."

"Het winterweer heeft - met recente stormen, zware regenval en dalende temperaturen - de omstandigheden op de grond nog zwaarder gemaakt voor kinderen en gezinnen. Vooral voor diegenen die op de vlucht zijn of in kampen wonen", aldus Fore.

UNICEF is ter plaatse in Syrië en probeert kinderen in leven te houden temidden van geweld, chaos en kou, ondanks de beperkingen aan humanitaire toegang. "In het noordwesten bereiken we samen met onze partners kinderen met winterkleding en dekens, schoon drinkwater, gezondheidsoverleg, onderwijs en psychosociale ondersteuning om kinderen te helpen om deze trauma's te overwinnen. Hoewel deze inspanningen veel levens redden, zijn ze niet voldoende. Alleen een einde aan de oorlog kan de kinderen in Syrië de veiligheid brengen die ze nodig hebben en verdienen. Tot die tijd zal hun recht op een vreedzaam heden en een hoopvolle toekomst onvervuld blijven."

Aan het begin van dit nieuwe jaar, doet de directeur van UNICEF namens miljoenen kinderen in Syrië een verzoek aan degenen die vechten, vooral in het noordwesten, en degenen die invloed op hen hebben:
"Stop alle aanvallen op kinderen en diensten die hen voorzien, inclusief gezondheids- en onderwijsfaciliteiten en watersystemen. Bereik een onmiddellijke stopzetting van het geweld in Syrië om in de eerste plaats kinderen te beschermen, inspanningen te hervatten om een vreedzaam akkoord te bereiken en de oorlog in Syrië voor eens en voor altijd te beëindigen. Vernieuw de resoluties van de Veiligheidsraad die ongehinderde humanitaire toegang tot alle kinderen in nood mogelijk maken. "Het is mijn oprechte hoop dat 2020 - eindelijk - een jaar van vrede wordt voor de kinderen in Syrië."

UNICEF is deze winter een campagne gestart om gevluchte kinderen in het Midden-Oosten bescherming te bieden tegen kou, honger en trauma’s. Op www.unicef.nl/pakje is het mogelijk om een winterpakket samen te stellen en te volgen tot het wordt bezorgd.