Nicolette van Dam geeft Grootste Kinderrechtenles Ooit in Haagse Vredespaleis

12 november 2019

DEN HAAG - In de indrukwekkende setting van het Haagse Vredespaleis geeft UNICEF-ambassadeur Nicolette van Dam op 20 november les in kinderrechten aan 160 kinderen. Kinderen voor Kinderen treedt op met een lied over gelijkheid. Het is de aftrap van de Grootste Kinderrechtenles Ooit, speciaal vanwege het 30-jarig bestaan van het Kinderrechtenverdrag. Bijna 30.000 andere kinderen overal in Nederland krijgen eveneens les over kinderrechten, net als in tientallen andere landen.

Kind buigt zich over kleurige weergave van de kinderrechten

Kinderen krijgen les in kinderrechten

Kinderen krijgen les in kinderrechten

Voor de gelegenheid is het Vredespaleis in aanloop naar de Grootste Kinderrechtenles Ooit in blauw licht gezet, dat precies om twaalf uur s nachts aangaat. Het blauw – de kleur van UNICEF – beschijnt ook tal van andere bekende gebouwen in onder meer Egypte, België, China, Jordanië en Frankrijk.

Precies dertig jaar geleden werd het Verdrag voor de Rechten van het Kind aangenomen door vrijwel alle landen in de wereld. Daarin staat vastgelegd dat kinderen het recht hebben op onderwijs, op bescherming, op gezond opgroeien en om gehoord te worden. ‘Het is zo belangrijk dat kinderen weten wat hun rechten zijn’, zegt Nicolette van Dam, die als ambassadeur tijdens haar reizen zag hoe UNICEF opkomt voor de rechten van kinderen wereldwijd. ‘Het verdrag bestaat al dertig jaar, maar veel kinderen weten eigenlijk niet precies wat hun rechten zijn. Daarom help ik heel graag mee aan de Grootste Kinderrechtenles Ooit.’

‘UNICEF wil dat kinderen meer weten over kinderrechten’, stelt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland. ‘Daarom is deze kinderrechtenles belangrijk, maar nog belangrijker is dat kinderrechten standaard onderdeel worden van het curriculum op scholen. Zodat alle kinderen weten wat hun rechten zijn.’

Na een korte aftrap door waarnemend burgemeester van Den Haag Johan Remkes en Erik de Baedts, directeur Vredespaleis, start de Grootste Kinderrechtenles Ooit. Met een interactieve les laat Nicolette van Dam zien hoe kinderrechten onderdeel zijn van het alledaagse leven. Dat er tegelijkertijd in tientallen landen ook les in kinderrechten wordt gegeven, blijkt uit de getuigenissen die vertoond worden uit onder meer Bosnië en Curaçao. Ook in China, Mongolië, Vietnam, Laos, Armenië, Azerbijan, Wit Rusland, Bosnië, Bulgarije, Georgië, Kirgizstan, Montenegro, Roemenië, Turkmenistan, Malawi, Swaziland, Zambia, Costa Rica, Dominicaanse Republiek, Guyana, Honduras, Jamaica, Panama, Suriname, Algerije, Djibouti, Tunesië, Verenigde Arabische Emiraten, Pakistan, Kaapverdië, Gambia, Ghana, Togo, Andorra, Oostenrijk, België, Denemarken, Frankrijk, IJsland, Ierland, Korea, Slowakije, Spanje en Amerika wordt les gegeven over kinderrechten.

Het optreden van Kinderen voor Kinderen dat daarna volgt, met het liedje Kinderogen, ondersteunt de kinderrechtenboodschap. Het liedje, dat recent uitkwam, gaat over gelijkheid tussen kinderen.  

Na de Grootste Kinderrechtenles Ooit is er een middagprogramma over kinderrechten voor jongeren én voor volwassenen, het (Y)our Rights Festival in de Hooglandse Kerk in Leiden, met workshops en voorstellingen van zangeres Trijntje Oosterhuis, presentator Klaas van Kruistum, prinses Laurentien, acteur Frank Lammers, kindercorrespondent Tako Rietveld, tv-presentatrice Milouska Meulens, Ralph & Claude van The Voice Kids, kinderrechtenprofessor Ton Liefaard en nog veel meer.

Aanvragen

Leerkrachten kunnen via www.unicef.nl/kinderrechtenles het kinderrechtenlespakket aanvragen. Dat bestaat uit een digitale les met werkboekjes voor de kinderen. Ook zijn gastleerkrachten via UNICEF beschikbaar om de les te geven.