UNICEF vaccineert kinderen in kampen Noordoost Syrië en Irak

25 oktober 2019

AMMAN - UNICEF heeft ruim 230.000 kleine kinderen ingeënt tegen polio en mazelen in de regio Al-Hasakeh in het noordoosten van Syrië. Ook kinderen in de kampen Al-Hol en A’reesha werden bereikt. Daarnaast stonden teams van hulpverleners klaar bij de grens met Irak om kinderen die het land uitvluchtten te vaccineren.

Meisje krijgt druppels van verpleegster

De drie-jarige Maisa in het Al-Hol kamp krijgt vaccinatiedruppels toegediend

De drie-jarige Maisa in het Al-Hol kamp krijgt vaccinatiedruppels toegediend

De afgelopen weken hebben tenminste 80.000 kinderen moeten vluchten vanwege het toegenomen geweld. Bijna 4000 van hen vluchtten naar Irak en zijn nu in het kamp Bardarash in Dohuk, in het noorden van Irak.

‘Door de afgelopen jaren van oorlog is de vaccinatiegraad onder kinderen in Syrië gezakt – van 80 procent voor de start van het conflict naar minder dan de helft nu’, zegt Ted Chaiban, directeur voor UNICEF in het Midden-Oosten. ‘Het is van groot belang om kinderen te bereiken die een groot risico lopen om ziek te worden, bijvoorbeeld door polio of de mazelen.’

In 2013 raakten in Syrië 36 kinderen verlamd door een polio-uitbraak, de eerste uitbraak in veertien jaar. Een jaar later kregen twee kinderen in Irak de ziekte. Als reactie daarop begon UNICEF samen met partnerorganisaties de grootste poliovaccinatiecampagne ooit en bereikte 25 miljoen kinderen in zeven landen meerdere keren. Sindsdien zijn geen nieuwe poliocases meer gerapporteerd.