UNICEF: Zo'n 70.000 kinderen ontheemd door geweld in Syrië

15 oktober 2019

DAMASCUS – Zo’n 70.000 kinderen zijn ontheemd sinds de vijandelijkheden in Noordoost-Syrië bijna een week geleden escaleerden, zegt UNICEF in een verklaring. De kinderrechtenorganisatie maakt zich ernstig zorgen over de circa 170.000 kinderen die binnenkort humanitaire hulp nodig hebben.

Dit meisje is met haar familie gevlucht naar Tal Tamer, zo'n 75 kilometer van Ras Al-ain.

Dit meisje is met haar familie gevlucht naar Tal Tamer, zo'n 75 kilometer van Ras Al-ain.

Dit meisje is met haar familie gevlucht naar Tal Tamer, zo'n 75 kilometer van Ras Al-ain.

'UNICEF bevestigt dat ten minste vier kinderen zijn gedood en negen anderen gewond geraakt in het noordoosten van Syrië,' zegt Henrietta Fore, internationaal directeur van UNICEF. 'Naar verluidt zijn ook zeven kinderen vermoord in Turkije.'

Naast het dramatische verlies van kinderenlevens zijn drie gezondheidsfaciliteiten en een school aangevallen. Ook de watervoorziening in het getroffen A’louk, dat water levert aan bijna 400.000 mensen in Al-Hasakeh, is buiten dienst.

Te midden van het aanhoudende geweld blijft UNICEF humanitaire hulp verlenen, waaronder:

  • Noodhulp aan arriverende gezinnen in collectieve opvangcentra.
  • 95.000 liter water en 12 watertanks om watertekorten in schuilplaatsen in de stad Al-Hasakeh te verminderen.
  • Geplande reparaties aan de watervoorziening van A’Louk.
  • Basale gezondheidszorg, inclusief voedingsscreening, voor vrouwen en kinderen.
  •  Pleegzorg voor 13 kinderen die gescheiden zijn geraakt van hun verzorgers.

Bovendien blijft UNICEF de levering van schoon water ondersteunen en gezondheids- en voedselhulp bieden in het Al-Hol-kamp, ​​waar bijna 64.000 kinderen en vrouwen wonen.

'Terwijl het geweld blijft escaleren, roept UNICEF nogmaals alle partijen op die betrokken zijn bij het conflict om de getroffen kinderen te beschermen,'zegt Fore. 'Zij die vechten in het noordoosten en elders in Syrië moeten de civiele infrastructuur beschermen en niet gebruiken voor militaire doeleinden.'