Scholieren uit Hoofddorp winnen debatbeker op Kleine Prinsjesdag

13 september 2019

Den Haag - 'Kinderen hebben het recht op gezondheid, daarom moet de overheid jongeren nog beter voorlichten over gezond eten.' Dat zei de 14-jarige Tess van het Haarlemmermeer Lyceum uit Hoofddorp vandaag tijdens het door UNICEF georgansieerde debat over kinderrechten op Kleine Prinsjesdag. Het scholierenteam was de sterkste van de acht debatteams die woordenwedstrijd met elkaar en met Kamerleden aanging in de Haagse Ridderzaal, onder het toeziend oog van VWS-ministers Hugo de Jonge en Bruno Bruins. 

Jonge debaters met daarnaast Kamerleden

In het debat ging het er pittig aan toe

In het debat ging het er pittig aan toe

In de statige setting van de Ridderzaal leek het al bijna Prinsjesdag. Alle jonge aanwezigen, in de leeftijd van 13 tot 15 jaar, waren op hun best gekleed met vrolijke jasjes en gekleurde dasjes. De jongerendebaters gingen om en om in debat met de Kamerleden: Martin Wӧrsdӧrfer (VVD), Antje Diertens (D66), Bram van Oijk (GroenLinks) en Kristen van den Hul (PvdA). Met discussies gebaseerd op kinderrechten en over de onderwerpen: stress onder jongeren, kinderen van uitreizigers naar Syrië, voeding en de Nederlandse Cariben.

'Soms is luisteren de beste zorg die een kind kan krijgen', betoogde een leerlinge van het Emmauscollege uit Rotterdam in het debat over stress. Toch bleven de vier kamerleden achter het andere team staan, dat betoogde dat standaard psychische zorg voor jongeren juist niet nodig is. Wel beloofde minister Hugo de Jonge psychische zorg aan jongeren grotere prioriteit te geven. 'Het taboe moet eraf. Ik neem dat mee naar de ministerraad, we gaan daarmee aan de slag.'

De debatten werden ingeleid door de 14-jarige Koning van de Jeugd, Yusuf Khalid uit Amsterdam. Koning Yusuf kwam deftig op in een koets voor de Ridderzaal, met sjerp om en een kroon op zijn hoofd. Voorafgaand aan elk debat las hij een stukje uit zijn troonrede voor. In zijn redevoering riep de jongerenkoning de aanwezige ministers op om meer aandacht te geven aan jongeren die kampen met depressieve gevoelens. ‘Mijn oplossing is dat we er meer over moeten praten. Alleen zo kunnen we ervoor zorgen dat jongeren zich niet alleen voelen en naar buiten durven te komen,’ aldus Yusuf. Na afloop overhandigde hij zijn troonrede aan minister De Jonge. 

De scholierenteams waren in april uitgeroepen tot halvefinalisten van het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi. Op Kleine Prinsjesdag vond de finale plaats van de argumentenwedstrijd. De jury bestond uit: een jongere van het UNICEF Jongerenpanel, Robbe van Hulst, de directeur van UNICEF Nederland, Suzanne Laszlo en de directeur van Stichting Nederlands Debat Instituut, Jacco van Mersbergen. De overige finalisten waren scholieren van het Vossium Gymnasium (Amsterdam), Willem de Zwijgercollege (Papendrecht), Mendelcollege (Haarlem), Stedelijk Gymnasium Arnhem, het Kalsbeek College (Woerden), Emmauscollege (Rotterdam) en nog een team va het Haarlemmermeer Lyceum uit Hoofddorp.

Vandaag was de negende editie van Kleine Prinsjesdag, een initiatief van UNICEF Nederland en Stichting Nederlands Debat Instituut. Hiermee wil UNICEF Nederland kinderen en jongeren informeren over hun rechten, aandacht vragen voor kinderrechten en de stem van jongeren laten horen. De kinderrechtenorganisatie doet momenteel onderzoek naar het mentale welbevinden van jongeren in Nederland.