Koning van de Jeugd praat met minister over depressieve jongeren

3 september 2019

DEN HAAG - 'Het is belangrijk dat jongeren in een veilige setting, zoals op school, hun gevoelens bespreekbaar kunnen maken,' dat zei minister Hugo de Jonge (VWS) vandaag tijdens zijn gesprek met de Koning van de Jeugd, Yusuf Khalid (14). De jongerenkoning van UNICEF was op bezoek bij de minister om in de aanloop naar Kleine Prinsjesdag depressie onder duizenden jongeren in Nederland bespreekbaar te maken. 

Yusuf bezoekt minister Hugo de Jonge in de kamer van de CDA-fractie

Yusuf bezoekt minister Hugo de Jonge in de kamer van de CDA-fractie

Yusuf bezoekt minister Hugo de Jonge in de kamer van de CDA-fractie

In de kamer van de CDA-fractie vertelt Yusuf dat hij jongeren die met zichzelf in de knoop zitten vooral wil aanmoedigen om hulp te zoeken, want dat gebeurt volgens hem nu nog veel te weinig. 'Er rust een taboe op het onderwerp en dat is jammer, want je hoeft je nergens voor te schamen,' aldus Yusuf. Daar was de bewindsman het mee eens. Maar taboes doorbreken, hoe doe je dat? 'Jongeren moeten een podium krijgen, hun verhaal vertellen, zodat jongeren steeds meer over dit probleem te weten komen,' aldus Yusuf.  

De minister opperde dat het - vooral voor jongeren - moeilijk is om hardop te vertellen wat hen dwars zit. 'Maar gezien de grote aantallen jongeren die last hebben van depressieve klachten, moet je altijd wel zo’n persoon in je omgeving kennen,' zei de minister. De jongerenkoning hoorde voor het eerst over depressie onder jongeren door een les op school. 'Toen vertelde een klasgenote dat het steeds slechter ging met haar beste vriendin. Gelukkig zocht zij hulp en ging het weer beter.'

Yusuf werd in april op het grote UNICEF Kinderrechten Debattoernooi in Arnhem uitgeroepen tot Koning van de Jeugd. Hij stelt zich ten doel om op te komen voor jongeren met depressieve klachten. Yusuf laat ook de stem van jongeren horen tijdens Kleine Prinsjesdag op 13 september. Dan zal hij zijn troonrede houden in de Ridderzaal in Den Haag in het bijzijn van minister De Jonge, Kamerleden en andere genodigden. Ook gaan Kamerleden en scholieren met elkaar in debat over: stress onder jongeren, Nederlandse Cariben, kinderen van uitreizigers naar Syrië en voorlichting over voeding. 

UNICEF Nederland doet momenteel grootschalig onderzoek naar het mentaal welzijn van jongeren in Nederland. De uitkomsten hiervan worden in 2020 gepresenteerd.