Kinderen gedood en mishandeld door escalerend geweld in Soedan

12 juni 2019

KHARTOEM – Naar verluidt zijn minstens 19 kinderen gedood en nog eens 49 gewond geraakt in Soedan. Dat zegt UNICEF in een verklaring. 'Ik maak me ernstig zorgen over de gevolgen van het aanhoudende geweld en de onrust in het land voor kinderen en jongeren, vooral het gerapporteerde gebruik van buitensporig geweld tegen vreedzame betogers,' aldus UNICEF-directeur Henrietta Fore.

Un0289083 vaccins soedan

'We hebben informatie ontvangen dat kinderen worden vastgehouden, gerekruteerd om mee te vechten en seksueel misbruikt worden. Scholen, ziekenhuizen en gezondheidscentra zijn doelwit, geplunderd en vernietigd. Gezondheidswerkers worden aangevallen vanwege hun werk,' zegt Fore.

Veel ouders in Soedan zijn bang om hun kinderen het huis te laten verlaten; bang voor geweld, intimidatie en wetteloosheid. Ook brengt een tekort aan water, voedsel en medicijnen de gezondheid en het welzijn van kinderen in gevaar. Fore: 'Soedanese kinderen zijn al decennialang de dupe van conflicten, chronische onderontwikkeling en slecht bestuur. Het huidige geweld verergert de kritieke situatie.'

Ondanks het aanhoudende geweld blijft UNICEF zich in het land inzetten voor kinderen en gezinnen. UNICEF biedt miljoenen kinderen, als ook vluchtelingenkinderen, vaccins en veilig water. Ze behandelt kinderen bij ernstige acute ondervoeding en geeft hen psychosociale steun.  

UNICEF doet een beroep op alle betrokkenen om kinderen te allen tijde te beschermen. 'Elke aanval op kinderen, scholen of ziekenhuizen is een ernstige kinderrechtenschending,' zegt Fore. 'Partijen moeten een vreedzame dialoog voeren. En de onderhandelingen over de machtsoverdracht aan een door de burger geleide overgangsautoriteit hervatten. De kinderen van Soedan willen vrede. De internationale gemeenschap moet een krachtig standpunt innemen ten aanzien van hun ambities.'