Tienduizenden kinderen in groot gevaar door escalaties Syrië

30 mei 2019

Door het oplaaiende geweld moeten tienduizenden kinderen in Noordwest Syrië vluchten. Ze lopen het risico gewond te raken of te sterven. Gevechten zijn de afgelopen dagen heviger geworden, in het bijzonder in het noorden van Hama en het zuiden van Idleb. Tenminste 134 kinderen zijn de afgelopen maanden al omgekomen, meer dan 125.000 hebben moeten vluchten. Bijna dertig ziekenhuizen zijn onder vuur komen te liggen en veel scholen zijn dicht.

Een meisje wordt weggedragen uit het puin

Kinderen lijden het ergst onder het geweld, zoals in Syrië

Kinderen lijden het ergst onder het geweld, zoals in Syrië

Hulpverleners doen hun uiterste best kinderen en gezinnen te bereiken met mobiele klinieken, met vaccinaties en met noodvoeding, psychosociale zorg, water en sanitaire voorzieningen. ‘Dit zijn lapmiddelen, die maar een deel van de beschadigde zorgverlening kunnen opvangen’, zegt Henrietta Fore, directeur van UNICEF Internationaal. ‘Kinderen hebben geen verantwoordelijkheid voor deze oorlog, maar juist zij lijden het ergst onder het geweld en alle gevolgen van het geweld.’    

Veel families hebben opnieuw moeten vluchten, terwijl anderen juist niet weg kunnen uit het geweld. Fore: ‘De strijdende partijen zouden moeten doen wat ze kunnen om kinderen te beschermen en de infrastructuur waar zij afhankelijk van zijn, zoals scholen en ziekenhuizen. Er moet een duurzame vrede komen. Dat is van levensbelang voor de kinderen van Syrië en de toekomst van het land.’