BEIRA - Meer dan 305.000 kinderen in Mozambique gaan niet meer naar school sinds de cycloon Idai over het land heen raasde. De storm beschadigde meer dan 3.400 klaslokalen, waaronder 2.713 scholen in de zwaar getroffen provincie Sofala. Dat zegt kinderrechtenorganisatie UNICEF, die in het land tijdelijke leercentra opzet om kinderen weer naar school te laten terugkeren.
‘De klaslokalen die wel overeind staan, dienen nu nog als noodopvang voor ontheemde gezinnen en kinderen. Na de ramp moeten deze zo snel mogelijk hersteld, opnieuw ingericht als school en natuurramp-bestendig gemaakt,’ aldus UNICEF.
Als kinderen langdurig geen onderwijs krijgen, kan dat ernstige gevolgen hebben voor de rest van hun leven. Onderwijs is essentieel om kinderen na een traumatische gebeurtenis, zoals een cycloon, weer een gevoel van normaliteit te geven. Bovendien biedt het ze toekomstperspectief en is het goed voor hun ontwikkeling.
UNICEF is ook bezorgd dat het vernietigde onderwijssysteem de al lage schoolinschrijvingen en leerprestaties in Mozambique zal verergeren. In het hele land staat minder dan 20 procent van de leerlingen ingeschreven op een middelbare school. Nu veel ouders hun levensonderhoud zijn kwijtgeraakt, worden ze gedwongen hun kinderen te laten werken om zo de eindjes aan elkaar te knopen. Hierdoor zal het aantal schoolgaande kinderen nog meer afnemen.
Ondanks dat de ramp ruim een maand geleden plaatsvond, blijft de nood onverminderd groot in het land: 1 miljoen kinderen hebben humanitaire hulp nodig. UNICEF biedt hulp waar nodig. Op het gebied van onderwijs geeft ze financiële steun aan leraren, zodat ze weer les kunnen geven en hun leven kunnen opbouwen. Ze verstrekt educatieve middelen en schooltenten, repareert sanitaire en watervoorzieningen, reinigt schoolgebouwen en traint docenten op psychosociale ondersteuning voor kinderen.