Eén maand na cycloon Idai hebben 1,6 miljoen kinderen hulp nodig

15 april 2019

BEIRA – Tenminste 1,6 miljoen kinderen hebben dringend hulp nodig, zegt UNICEF één maand nadat cycloon Idai delen van Mozambique, Malawi en Zimbabwe verwoestte. Als afdoende gezondheidszorg, voeding, bescherming, water en sanitaire voorzieningen te lang uitblijven, kan dat lijden tot uitbraken van ziekten en ondervoeding. Kinderen zijn daarvoor extra kwetsbaar.

Baby Luisa werd geboren in een boom, terwijl het huis van haar moeder overstroomde, als gevolg van cycloon Idai. 

Baby Luisa werd geboren in een boom, terwijl het huis van haar moeder overstroomde, als gevolg van cycloon Idai. 

Baby Luisa werd geboren in een boom, terwijl het huis van haar moeder overstroomde, als gevolg van cycloon Idai. 

Met name in Mozambique hebben veel kinderen hulp nodig: 1 miljoen, tegen 443.000 in Malawi en 130.000 in Zimbabwe. In Mozambique is cholera al geconstateerd bij 4.600 mensen. 7.500 mensen lijden aan malaria.

‘Kinderen die in overbevolkte opvangplekken verblijven lopen risico misbruikt en uitgebuit te worden. Ook is de kans groter dat ze ziek worden’, zei Henrietta Fore, directeur van UNICEF, die na de cycloon naar Beira afreisde. ‘We moeten ervoor zorgen dat kinderen en hun families overleven en dan weer op de been helpen.’

In de drie getroffen landen zijn de overstromingen inmiddels gezakt en de eerste getroffen gezinnen zijn begonnen terug naar huis te keren. Duizenden verblijven nog in opvangplekken omdat hun huis is beschadigd of verwoest. Voedselonzekerheid is een enorm issue omdat de storm de akkers verwoestte, een paar weken voor de oogst.

In Mozambique levert UNICEF vaccinaties tegen cholera voor 900.000 mensen en deelt 500.000 muskietennetten uit om kinderen tegen malaria te beschermen. De organisatie zorgde voor herstel van het drinkwatersysteem in Beira, waarvan 500.000 mensen afhankelijk zijn. De komende weken gaat UNICEF kinderen ontwormen, vitamine A geven en inenten tegen mazelen. Ook is de organisatie betrokken bij het opzetten van verschillende klinieken bij de opvangkampen.

In Malawi leverde UNICEF water aan meer dan 53.000 mensen en zijn er voor 51.000 mensen toiletten gebouwd. Er zijn speciale kinderopvangplekken in de opvangkampen neergezet en mobiele klinieken opengesteld.

In Zimbabwe levert UNICEF hygiëne kits, repareert drinkwatersystemen en sanitaire voorzieningen. Kinderen in de opvangkampen krijgen psychosociale hulp. Ook gaf UNICEF al aan 60.000 mensen voorlichting over besmettelijke ziekten. Morgen begint UNICEF samen met de overheid van Zimbabwe en met de Wereldgezondheidsorganisatie een choleracampagne voor 480.000 mensen.

Er is nog veel geld nodig: 122 miljoen dollar voor de komende negen maanden, alleen al om het werk van UNICEF te financieren.