Massale choleracampagne begint vandaag in Beira

3 april 2019

BEIRA – Bijna 900.000 doses cholera vaccin zijn in Beira gearriveerd. De massale vaccinatiecampagne onder leiding van UNICEF en de Wereld Gezondheidsorganisatie begint vandaag. Tot dusver zijn 1052 gevallen van cholera bevestigd, de meesten in Beira. Ook in Nhamatanda is cholera geconstateerd (87 zieken). De ziekte verspreidt zich snel.

Grote overstroming na cycloon Idai

Grote overstroming na cycloon Idai

Grote overstroming na cycloon Idai

‘Het vaccineren tegen cholera is een van de acties die UNICEF en partnerorganisaties ondernemen om cholera tegen te gaan. Daarnaast herstellen we drinkwatervoorzieningen, distribueren waterzuiveringstabletten en bouwen latrines. Teams van hulpverleners informeren gemeenschappen over de symptomen van cholera en vertellen over manieren om besmetting te voorkomen’, aldus Michel le Pechoux, directeur van UNICEF in Mozambique. ‘Zeker door het stilstaande water en de overvolle opvanglocaties kan cholera snel om zich heen grijpen en met name kinderen zijn dan kwetsbaar.’

In zeven cholera klinieken verspreid over het getroffen gebied hebben UNICEF en de Wereld Gezondheidsorganisatie 500 bedden klaargezet. Cholera is een acute ziekte die gepaard gaat met diarree en die in enkele uren de dood tot gevolg kan hebben, als er geen behandeling komt. De ziekte wordt vooral verspreidt via besmet voedsel en water. Kinderen zijn heel kwetsbaar voor cholera.

UNICEF werkt hard om kinderen en gezinnen in Beira te helpen, waar duizenden mensen door cycloon Idai zijn getroffen. Een belangrijke interventie is de hulpverlening aan ondervoede kinderen: kinderen worden gescreend op ondervoeding en krijgen noodvoeding indien nodig.