UNICEF bereidt zich voor op levensgevaarlijke cholera-uitbraak Mozambique 

28 maart 2019

BEIRA - UNICEF gaat 900.000 mensen tegen cholera vaccineren in Mozambique. In het door de orkaan Idai getroffen gebied zijn al rond de 100 gevallen met heftige diarree aangetroffen, een voorbode van de levensgevaarlijke infectieziekte cholera. UNICEF heeft op vier plekken hulpposten klaar staan om mensen met ernstige ziekteverschijnselen te kunnen behandelen.   

Terwijl de reddingsoperaties doorgaan, is het voor kinderen van levensbelang dat maatregelen worden genomen om gevaarlijke ziekten zoals cholera tegen te gaan. Toegang tot schoon drinkwater is daarbij cruciaal. ‘Zonder schoon drinkwater lopen vooral kinderen het risico om diarree te krijgen. Een levensbedreigende situatie, omdat kleine kinderen snel uitdrogen,’ zegt Chris Cormency, UNICEF-noodhulpspecialist. 

UNICEF deelt waterzuiveringstabletten uit en repareert drinkwatersystemen. Zo ook in de stad Beira waar door toedoen van UNICEF 500.000 mensen weer toegang hebben tot schoon drinkwater. De kinderrechtenorganisatie werkt er hard aan om ook in zwaarste rampgebieden, in het zuiden van Mozambique, het waterleidingsysteem te herstellen. Een grote uitdaging, omdat veel van deze gebieden nog steeds onder water staan.  

In Zimbabwe hebben 5.000 mensen hulppakketten ontvangen met daarin waterzuiveringstabletten, jerrycans, emmers en zeep. Ook zijn hulpgoederen met helikopters gedropt in Chimanimani, het gebied waar de orkaan het meest heeft huisgehouden. Uit angst voor een cholera-uitbraak is in Malawi informatie verspreid over de infectieziekte. En heeft UNICEF bijgedragen aan de uitbreiding van watertanks voor zo’n 4.000 mensen.  

Door de overstroming liggen in alle drie de landen ziekten als cholera, diarree en malaria op de loer. Gecombineerd met de overbevolking op opvangplekken, slechte hygiëne, stilstaand en vervuild drinkwater, krijgen dit soort ziekten volop de kans om uit te breken. Naar schatting zijn 1,5 miljoen kinderen slachtoffer van de orkaan. Deze kinderen zijn zeer kwetsbaar; snel hulp kunnen bieden is daarom levensreddend.