Ernstig voedseltekort voor bijna 7 miljoen Zuid-Soedanezen

22 februari 2019

Juba – Bijna 7 miljoen mensen in Zuid Soedan komen in moeilijkheden door ernstig voedselgebrek wanneer het magere seizoen tussen mei en juli op zijn hoogtepunt is. Die waarschuwing brengen drie VN-organisaties met de oproep voor meer hulp en betere toegang. Nu al is het aantal mensen dat tekort aan voedsel heeft, vergeleken met januari vorig jaar, met 13 procent toegenomen.

Voedseltekort zuid soedan

Vrijdag presenteerde de regering van Zuid-Soedan het Integrated Food Security Phase Classification (IPC) rapport in Juba, samen met de Voedsel- en Landbouw Autoriteit FAO, UNICEF en het Wereldvoedselprogramma WFP. Het rapport laat zien dat voedselonzekerheid wordt veroorzaakt door de opeenstapelende effecten van oorlog, tekort aan voedselproductie en mensen op de vlucht. De lokale graanproductie zal in 2019 maar 52 procent van de behoefte vervullen, tegen 61 procent in 2018. Arme mensen zijn extra kwetsbaar als voedselprijzen stijgen en als er te weinig voedsel op de markten beschikbaar is.

Het conflict blijft de voedselproductie verstoren, vee vernietigen en de toegang tot alternatieve voedselbronnen bemoeilijken. De landbouw van Zuid-Soedan is daarnaast erg afhankelijk van regen; het afgelopen jaar leed de voedselproductie door droogte, overstromingen en ziekten.

Meer fondsen zijn nodig om hulp te bieden en levens te redden. Met de huidige hulpverlening komen naar verwachting komen 50.000 mensen tussen mei en juli in extreme voedselonzekerheid. Zonder hulp zou dit aantal stijgen tot 260.000.

UNICEF wil meer dan 2 miljoen kinderen en hun moeders helpen met voedingssupplementen, gezondheidszorg, sanitaire voorzieningen en voorlichting om ondervoeding bij baby’s te voorkomen. Ondervoede kinderen kunnen therapeutisch voedsel krijgen. De fondsen van UNICEF reiken nog tot eind april, meer geld is nodig.

De FAO zal 800.000 huishoudens zaden, landbouwmaterialen en visgerei geven. Om grote sterfte onder vee te voorkomen worden vaccinaties en andere medische hulp gegeven. WFP heeft voedsel en cash-hulpprogramma’s, gericht op scholen en zwangere vrouwen. Om onmiddellijke nood te lenigen wil WFP 175.000 ton voedsel in meer dan zestig loodsen klaar hebben staan om te kunnen uitdelen. Deze voorbereiding zal helpen levens te redden en scheelt kosten, omdat dan geen dure luchtbrug hoeft te worden opgezet als tijdens het regenseizoen veel wegen onbegaanbaar worden.