Twee baby's in Rukban, Syrië overleden - schrijnende omstandigheden in ontheemdenkamp eisen hun tol

13 december 2018

Den Haag/Amman – 'Wederom is het een zware en tragische week voor de vele kinderen en families in het Syrische ontheemdenkamp Rukban', zegt Geert Cappelaere, UNICEF directeur voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Duizenden ontheemden wonen in het zeer afgelegen kamp nabij de noordoostelijke Jordaanse grens met Syrië. 'In één week zijn hier twee zieke baby’s – niet ouder dan zes maanden – gestorven door de schrijnende situatie in het kamp.'  

'De winter is gearriveerd en ijskoude temperaturen, in combinatie met een gebrek aan basisvoorzieningen, zorgen ervoor dat de levens van zo’n 45.000 mensen woonachtig in het kamp, ernstig worden bedreigd. Velen hiervan zijn kinderen: zij lopen een groot risico om ziek te worden en zelfs te overlijden – een tragisch feit dat helaas wederom bevestigd is deze week.'  

‘De recente levering van humanitaire hulp aan het Rukban-kamp was uiterst waardevol, maar er is nog veel meer hulp nodig’, zegt Cappelaere, UNICEF roept daarom alle betrokken partijen op om ongehinderde humanitaire toegang tot het kamp te garanderen. Ook benadrukt UNICEF het belang van een veilige en vrijwillige terugkeer van ontheemden naar hun voormalige woonplaats. 

WINTERHULP

UNICEF wil deze winter 1,3 miljoen kinderen in de regio – wiens levens ernstig worden bedreigd door de winter – bereiken met UNICEF Basics. Zo ook in het Rukban kamp. Enkele weken geleden konden gezinnen bereikt worden met noodhulp, maar meer hulp en toegang tot kinderen in nood blijft nodig.

In landen zoals Syrië, Irak, Jordanië en Libanon worden UNICEF Basics, zoals dekens, warme kleding, schoon water en hygiëne kits verspreid of gezinnen krijgen financiële steun via winter cash. Deze winterhulp komt bovenop de reguliere programma’s van UNICEF op het gebied van gezondheidszorg, voeding, water, hygiëne, bescherming en onderwijs. Het doel is om kinderen in de regio warm en gezond en op school te houden tijdens deze ijzige winter.