Recordaantal kinderen met acute honger in Sahel

16 november 2018

DAKAR - Meer dan 1,3 miljoen kinderen onder de vijf in Burkina Faso, Tsjaad, Mali, Mauritanië, Niger en Senegal krijgen hulp vanwege acute ondervoeding. Dat is het hoogste aantal in de afgelopen tien jaar en meer dan een verdubbeling van het aantal vergeleken met vorig jaar.

Mali ondervoeding check 8 md oude awa

In het begin van dit jaar schatte UNICEF in dat 1,6 miljoen kinderen in deze zes Sahel landen extra voeding nodig zouden hebben. Daarom is de hulp flink opgeschaald, samen met verschillende partnerorganisaties.

‘Ondervoeding achtervolgt kinderen in de Sahel stilletjes. Het jaar 2018 is extreem geweest’, zegt Marie-Pierre Poirier, regionaal directeur van UNICEF in West en Centraal Afrika. ‘We zijn in staat geweest om levensreddende hulpmiddelen af te leveren. Maar minstens zo belangrijk zijn de preventieve maatregelen geweest om te voorkomen dat kinderen ziek werden. Dat was de overgang die we dit jaar hebben ingezet en de resultaten zijn veelbelovend.’

Ondervoeding bereikt alarmerende niveaus in de Sahellanden vanwege verschillende factoren zoals teruglopende vruchtbaarheid van landbouwgrond, periodieke droogten en andere weergerelateerde factoren, armoede, beperkte toegang tot basisvoedsel en basisvoorzieningen, en door de groei van de bevolking.  

Elk jaar lijden veel kinderen in de Sahel honger, zeker tijdens het magere seizoen als voedsel schaarser wordt en malaria en diarree toenemen. Afgelopen jaar was er een duidelijke toename van acute ondervoeding vanwege tekort aan regen, hoge voedselprijzen, conflict en onveiligheid. ‘Ondervoede kinderen zijn kwetsbaarder voor ziekten als malaria en diarree’, stelt Poirier. ‘En als ze ziek zijn, lopen ze een grotere kans ondervoed te raken. Dat is waarom het zo belangrijk is om de verspreiding van ziekten te voorkomen, betere sanitaire voorzieningen aan te leggen en optimale voedingsgewoonten aan te leren voor baby's en jonge kinderen.’

Als aanvulling op de behandeling voor ondervoeding heeft UNICEF samen met lokale autoriteiten gewerkt aan de promotie van goede voedingsgewoonten en het gebruik van lokale voedselbronnen, verbeterde gezondheidszorg en andere diensten. Om kinderen sneller te screenen op ondervoeding en levens te redden heeft UNICEF gewerkt aan het opzetten van deze maatregelen:

  • Vroege detectie van ondervoeding bij kinderen door moeders te leren hoe zij ondervoeding kunnen herkennen;
  • Systematische screening van kinderen onder de vijf jaar tijdens jaarlijkse anti-malaria campagnes;
  • Extra zorg voor kinderen met acute ondervoeding tijdens hun ziekenhuisverblijf, zodat ze sneller opknappen;
  • De behandeling van ernstige ondervoeding onderdeel krijgen van de nationale gezondheidszorg en daarvoor budget beschikbaar krijgen.