Lancering digitale les voor basisscholen over kinderen op de vlucht

18 oktober 2018

Waarom vluchten kinderen, wat zijn hun rechten en worden ze nageleefd? De antwoorden op deze vragen leren basisschoolkinderen in de nieuwe digiles die UNICEF Nederland op 18 oktober lanceert in het Humanity House in Den Haag. Klaas van Kruistum, televisiepresentator van Zapplive en Klaas Kan Alles geeft de eerste les aan kinderen van verschillende Haagse basisscholen. Ze horen in de les ook verhalen van kinderen die Van Kruistum vorige maand ontmoette in Irak. ‘Deze kinderen hebben zo veel meegemaakt, maar blijven vaak heel optimistisch. Ik vind het geweldig dat Nederlandse kinderen ook iets leren over hun situatie’, zegt Van Kruistum.

Campagne beeld 1

UNICEF Nederland laat in de digiles zien dat kinderen op de vlucht precies dezelfde rechten hebben als kinderen in Nederland. De situatie in Syrië en Irak krijgt in de materialen speciale aandacht. De les is speciaal gemaakt voor de digitale lesborden op Nederlandse basisscholen en is bedoeld voor leerlingen van groep zes, zeven en acht. De les bevat onder meer een quiz en videofilmpjes en is online beschikbaar op www.unicef.nl/leerkracht. Aanvullend bij de les is het kinderlied ‘Hartslag’ beschikbaar waarmee klassen zich nog meer kunnen inleven in het onderwerp.

Laura Westendorp, woordvoerder bij UNICEF Nederland: ‘Het is belangrijk dat basisscholen lesgeven over dit onderwerp. Leerlingen zien beelden van vluchtelingen op internet en televisie en krijgen soms kinderen in de klas die naar Nederland zijn gevlucht. Meer kennis over de achtergronden over hun situatie en over de gedeelde rechten, bevordert begrip. Dat helpt kinderen en geeft leerkrachten openingen voor een gesprek in de klas.’

Reis Irak

Klaas van Kruistum, ambassadeur van UNICEF Nederland, is eind september teruggekeerd uit Irak. Daar heeft hij opnames gemaakt met kinderen op de vlucht die een plek krijgen in de nieuwe digiles. ‘Ik sprak daar met Mohamad (12) die vertelde dat hij zijn familie helpt met kleine klusjes zoals water halen’, zegt Van Kruistum. ‘Hij vertelde dat hij zich vaak verveelt in het kamp en dat hij later graag leraar wil worden. Hij is een jongen met dezelfde toekomstdromen die je ook op een school in Nederland kan horen’.

De televisiepresentator van Zapplive bezocht onder meer het vluchtelingenkamp Hasansham in de buurt van Mosul. Daar verblijven 6159 Iraakse ontheemden van wie de helft minderjarig is. UNICEF zorgt er onder meer voor kindvriendelijke ruimten waar zij kunnen leren en weer even kind kunnen zijn.

Zapplive

De verhalen die Van Kruistum hoorde in Irak zijn voor hem ook aanleiding om met het programma Zapplive (KRO-NCRV) in actie te komen voor kinderen op de vlucht. ‘Vanaf zaterdag 20 oktober tot en met zaterdag 17 november zullen we in de uitzendingen vertellen hoe het leven voor kinderen in Irak is. We hopen dat vele kinderen in actie zullen komen zodat UNICEF in Irak door kan gaan om de levens van kinderen te verbeteren.’

Noot voor de redactie

  • De digiles is beschikbaar via www.unicef.nl/leerkracht
  • Beelden uit Irak van het recente bezoek van Klaas van Kruistum aan ontheemden en kinderen in Mosul zijn beschikbaar
  • Ruim 30 kinderen van diverse Haagse basisscholen krijgen de eerste digiles over kinderen op de vlucht. Voorafgaand aan de digiles gaan de kinderen op een ervaringsreis door het museum van het Humanity House. Hier beleven kinderen wat het betekent om te moeten overleven in een conflict- of rampgebied.