UNICEF schooltenten arriveren in Sulawesi

16 oktober 2018

Jakarta - Vandaag komt 30 ton aan hulpgoederen aan in Sulawesi. Het gaat onder andere om 65 tenten die moeten dienen als tijdelijk klaslokaal. Door de tsunami werden minstens 1.185 scholen zwaar beschadigd. Komende dagen volgen nog 200 school-in-a-box kits en 135 extra tenten. UNICEF stuurt de materialen mede met geld van de Nederlandse Giro555-actie.

Sulawesi psychosociale sessie

UNICEF wil in totaal 450 tijdelijke tentenklassen opzetten in de getroffen gebieden. De UNICEF-tenten, goed voor twee klaslokalen per tent, worden de komende dagen opgezet in de getroffen gebieden in Sulawesi. De eerste 21 staan al.

“UNICEF werkt samen met het ministerie om het onderwijs in de getroffen gebieden te herstellen”, zegt Debora Comini, de directeur van UNICEF Indonesië. “Onderwijs is een goed hulpmiddel in noodgevallen zoals dit. Op school kunnen we de kinderen opvangen, hen psychosociale bijstand verlenen en hen beschermen tegen uitbuiting.”

In Sulawesi en ook in het eerder door een aardbeving getroffen Lombok leven 475.000 kinderen die dringend hulp nodig hebben. Al voor de tsunami kende Sulawesi al een lage vaccinatiegraad, veel ondervoeding en beperkte sanitaire voorzieningen, wat de gezondheid van de mensen in het gebied nog kwetsbaarder maakt. Hulporganisaties waaronder UNICEF zorgen voor drinkwater, sanitaire voorzieningen, eten, onderwijs en bescherming.

UNICEF maakt zich in het bijzonder zorgen over kinderen zonder ouders en kinderen die psychosociale hulp nodig hebben. Teams in het veld zetten opvangplekken op voor kinderen en zijn druk bezig met registratie van alleenstaande kinderen en het zoeken naar familie.