UNICEF werkt uit alle macht aan hulpverlening slachtoffers aardbeving

1 oktober 2018

Medewerkers van UNICEF zijn druk bezig om schoon drinkwater te organiseren voor de slachtoffers van de aardbeving in Indonesië. Ook worden sanitaire voorzieningen opgezet, om uitbraak van ziekten te voorkomen. Daarnaast helpt UNICEF kinderen die in de chaos van de ramp alleen zijn komen te staan en registreert hen om hen zo snel mogelijk met familie te herenigen. UNICEF geeft hier prioriteit aan om ervoor te zorgen dat kinderen veilig zijn tegen misbruik, geweld en uitbuiting.

Sulawesi na tsunami

‘Na de vorige tsunami van 2004, waarbij ruim 200.000 mensen omkwamen, was het van groot belang om zo snel mogelijk te inventariseren waar het meest dringend hulp nodig was, en hoe we die het meest effectief konden verlenen’, zegt Florine Bos, noodhulpcoördinator van UNICEF Nederland. ‘Drinkwater is van levensbelang, net als het herenigen van families om alleenstaande kinderen te beschermen, zodat ze niet in verkeerde handen vallen.’

Het leveren van veilig drinkwater is lastig in het getroffen gebied, omdat er al weinig voorzieningen waren. Met mobiele waterzuiveringsunits zal UNICEF zo snel mogelijk in veilig drinkwater voorzien. Een andere zorg is ondervoeding onder kinderen. Op Pula, Sulawesi, waren al veel ondervoede kinderen en de angst is dat hun situatie zal verslechteren.  

Ook werkt UNICEF aan het creëren van veilige plekken om te spelen en leren. Honderden scholen in het getroffen gebied zijn beschadigd. Na een ramp is het van belang om kinderen zo snel mogelijk weer school te bieden. De structuur van de dagelijkse lessen geeft kinderen structuur en het helpt hen de gebeurtenissen te verwerken. Ook biedt UNICEF zo snel mogelijk psychosociale steun voor de jongste slachtoffers van de ramp.