UNICEF waarschuwde al 2,5 miljoen mensen in DR Congo over ebola

6 september 2018

KINSHASA - UNICEF en haar partners hebben, sinds de laatste uitbraak in het oostelijke deel van de Democratische Republiek Congo, ruim 2,5 miljoen mensen verteld hoe ze ebolabesmetting kunnen voorkomen. Maar liefst 1.715 lokale mensen werkten daar aan mee, door op markten, bij scholen en bij kerken informatie te verspreiden. Ook is de radio ingezet om deze levensreddende boodschap uit te dragen.

Het leveren van handenwasfaciliteiten op scholen is een van de preventiemaatregelen tegen ebola die UNICEF via de scholen heeft verspreid.  

Het leveren van handenwasfaciliteiten op scholen is een van de preventiemaatregelen tegen ebola die UNICEF via de scholen heeft verspreid.  

Het leveren van handenwasfaciliteiten op scholen is een van de preventiemaatregelen tegen ebola die UNICEF via de scholen heeft verspreid.  

‘Om de epidemie op korte termijn onder controle te krijgen, is het van groot belang dat we nog meer mensen bereiken met deze levensreddende informatie. Alleen dan kunnen we de ziekte indammen’, aldus Yves Willemot van UNICEF in DR Congo. De Vlaming was recent nog in het getroffen gebied en is beschikbaar voor interviews.

Acht ebola-overlevenden helpen mee in de communicatieteams om hun ervaringen te delen, en om het belang van vroege opsporing en behandeling van mensen met ebolasymptomen te benadrukken. De informatie wordt verspreid in het Frans, Lingala, Swahili en Nande.

‘Een toenemend aantal gemeenschappen zijn zich nu bewust van ebola en hoe het te voorkomen,’ zegt Gianfranco Rotigliano, directeur van UNICEF in DR Congo. ‘De sleutel om verspreiding van de ziekte te voorkomen is de actieve betrokkenheid van de getroffen gemeenschappen. We werken nauw samen met deze gemeenschappen om het wassen van de handen en andere hygiënische gewoontes te stimuleren, om waardige maar hygiënische begrafenissen gebruik te laten worden en om mensen te identificeren en helpen die besmet zijn met het virus.’

Sinds het begin van de uitbraak hebben UNICEF en haar partners:

  • 2.560 invloedrijke leiders en vertegenwoordigers van verschillende sociale en professionele netwerken ingelicht en betrokken bij communicatie-activiteiten;
  • Meer dan 4.500 mensen die in aanmerking komen voor het ebola-vaccin over de voordelen van het vaccin voorgelicht;
  • Veilig drinkwater verstrekt aan meer dan 500.000 mensen in de getroffen gebieden;
  • 91 alleenstaande kinderen, wezen en gezinnen die getroffen zijn door de ziekte geassisteerd;
  • Meer dan 150 psychosociale werkers opgeleid om getroffen gezinnen en hun kinderen te ondersteunen;
  • 7 voedingspecialisten opgeleid en ingezet om patiënten in behandelingscentra voor ebola te helpen;
  • 972 faciliteiten om handen te wassen geïnstalleerd en 324 laserthermometers geleverd aan 162 scholen in Mangina en Beni.