Guus Meeuwis nieuwe UNICEF-ambassadeur

28 juni 2018

Guus Meeuwis is de nieuwe ambassadeur voor UNICEF. Zelf vader van vier kinderen zal de zanger zich inzetten voor kwetsbare kinderen, in Nederland en daarbuiten. Afgelopen week reisde hij met UNICEF naar Zuid-Afrika om te zien hoe de organisatie kinderen helpt.

Guus treedt op in het Safe Park, Soweto, Zuid-Afrika

Guus treedt op in het Safe Park, Soweto, Zuid-Afrika

Guus treedt op in het Safe Park, Soweto, Zuid-Afrika

‘In het kinderziekenhuis dat ik bezocht hebben ze dankzij UNICEF voor een ommekeer kunnen zorgen. Het is hen gelukt om de kindersterfte met meer dan 50 procent terug te dringen. Door op te leiden, door geduld, door goede mensen, informatie, door respect voor moeder en kind, door de juiste middelen, vertelt Guus na de reis, die hem, zei hij, diep raakte. ‘De basis van het succes was even simpel als logisch: liefde. Liefde voor de baby’s en voor de moeders. Het zijn de mensen in het ziekenhuis die het verschil betekenen tussen leven en dood. Helden zijn het voor mij.’

Guus en UNICEF

Guus Meeuwis was al langer betrokken bij het werk van UNICEF. Afgelopen jaar kwam hij in actie voor Syrische kinderen op de vlucht. Bezoekers van zijn concerten konden een kerstmuts kopen: er ging 12.000 euro naar Syrische kinderen. Vanaf nu is hij echt ambassadeur. ‘Ik heb UNICEF in mijn hart gegrifd. Het maakt me trots. Trots op UNICEF, trots om ambassadeur te zijn!’

Meer over Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een land van extremen: mensen in diepe armoede leven naast hoogontwikkelde wijken luxe. Van de 18,6 miljoen kinderen leven er 12,5 miljoen onder de armoedegrens. De babysterfte is er hoog en elk jaar bevallen er 160.000 tienermoeders. UNICEF helpt baby’s te overleven door betere zorg op te zetten voor zwangere vrouwen en baby’s. Meer klinieken, voedingsadviezen en gratis zorg voor kwetsbare groepen zijn belangrijke hulpmiddelen.

Een ander groot probleem voor kinderen in Zuid-Afrika is geweld en seksueel misbruik: één op de drie kinderen krijgt ermee te maken. Vaak gebeurt dat in hun eigen omgeving. Elke dag overlijden er in Zuid-Afrika drie kinderen door moord. Om het geweld en de armoede aan te pakken, heeft UNICEF Zuid-Afrika een uniek én effectief programma bedacht: ‘Isibindi’, met 400 locaties. Een plek waar jongeren veilig en in alle rust kunnen spelen, hun huiswerk maken, of sporten. Ze worden er tegelijkertijd gekoppeld aan maatschappelijk werkers die helpen om die voortdurende armoede- en geweldscyclus te doorbreken. Sinds de start hebben al meer dan 25.000 kinderen gebruikgemaakt van de door UNICEF ondersteunde safe parks.

Van de reis is film- en fotomateriaal beschikbaar.