Dodelijke moessonregens bereiken Rohingya

14 juni 2018

COX’S BAZAR – Enorme regenbuien en harde wind treffen de Rohingya vluchtelingenkampen en geïmproviseerde nederzettingen sinds enkele dagen meedogenloos. Overstromingen en aardverschuivingen vernietigen schuilplaatsen. De gezondheid en veiligheid van duizenden kinderen is in het geding. Het gevreesde moessonseizoen is echt begonnen in Bangladesh.

De eerste regens bedreigen Rohingya-vluchtelingen

De eerste regens bedreigen Rohingya-vluchtelingen

De eerste regens bedreigen Rohingya-vluchtelingen

‘We hebben ons uiterste best gedaan om de vluchtelingen voor te bereiden op het moessonseizoen’, vertelt de Nederlandse Maya Vandenent, hoofd gezondheid van UNICEF in Bangladesh. Mobiele gezondheidsteams staan klaar, waar we konden is gevaccineerd tegen cholera, en we hebben mensen op de meest gevaarlijke plekken aangemoedigd een andere woonplek te zoeken, al is dat moeilijk in de overvolle kampen.’

‘Duizenden kinderen en hun families leven in heuvelachtige gebieden zonder bomen, rotsen of struiken om grond vast te houden - veel ervan is nu in modder veranderd - terwijl de regens doorgaan en het grondwaterniveau snel stijgt,’ aldus Edouard Beigbeder, directeur van UNICEF in Bangladesh. ‘Het is van vitaal belang dat vluchtelingen op de meest kwetsbare locaties naar veiligere plaatsen kunnen verhuizen, maar vele gezinnen – die al lang op de vlucht zijn - aarzelen om hun geïmproviseerde woningen te verlaten.’

Volgens UNICEF zijn 200.000 Rohingya-vluchtelingen - waarvan meer dan de helft kinderen zijn - momenteel bedreigd door de dubbele gevaren van overstromingen en aardverschuivingen.

Uit een snelle evaluatie na de laatste regens, bleek dat van de bijna 10.000 rechtstreeks getroffen vluchtelingen meer dan 65 procent door storm werd getroffen, meer dan één op vier (27 procent) door landverschuivingen en 4 procent door ernstige wateroverlast of overstroming.