UNICEF schaalt ebola-aanpak in DR Congo op

18 mei 2018

KINSHASA – UNICEF zet honderden gemeenschapswerkers in om bewustzijn onder gezinnen te vergroten over het voorkomen van ebola. UNICEF heeft 4.585 kilo aan zeep, waterzuiveringstabletten en andere hygiënematerialen uitgedeeld en heeft in tientallen scholen en klinieken desinfectiepunten opgezet. Nog 80 ton aan hulpmateriaal is onderweg. Ook geven de hulpverleners informatie over de ebola-vaccinatiecampagne die volgende week moet starten.

Ebola-hulpverlener in Bikoro-kliniek, 13 mei 2018

Ebola-hulpverlener in Bikoro-kliniek, 13 mei 2018

Ebola-hulpverlener in Bikoro-kliniek, 13 mei 2018

De hulpverleners verstrekken de cruciale informatie over het voorkomen van ebola via radio, religieuze instituten, markten, scholen en via jongerenorganisaties. 'Het is van groot belang dat gemeenschappen begrijpen hoe ze zichzelf kunnen beschermen, thuis en in publieke ruimten, in het bijzonder in klinieken en op scholen,' zegt Gianfranco Rotigliano, directeur van UNICEF in DR Congo, die recent in het getroffen gebied was. 'Ervaring bij eerdere uitbraken heeft laten zien dat als we gemeenschappen mobiliseren in preventie, we de beste kans hebben de ziekte beperkt te houden.'

In vijftig scholen in Mbandaka zijn handenwaspunten opgezet, 72 scholen in Bikoro zullen snel volgen. Ook worden scholen uitgerust met thermometers om de gezondheid van hun leerlingen te checken. 'We doen alles wat we kunnen om scholen veilig te houden, zodat het onderwijs niet verstoord wordt,' aldus Rotigliano.

Daarnaast stuurt UNICEF water en hygiënematerialen zoals emmers, zeiltjes, zeep en chloor naar de ebola-behandelcentra in Bikoro en Mbandaka, en heeft desinfectiepunten opgezet in vier andere klinieken.