UNICEF slaat alarm: 770.000 kinderen in Congolese regio Kasai ondervoed

11 mei 2018

Zeker de helft van alle kinderen onder de 5 jaar in de Congolese regio Kasai is ondervoed. Van deze 770.000 kinderen lopen 400.000 kinderen het gevaar te overlijden. Dat staat in het vandaag verschenen UNICEF-rapport Kasai: A Children’s Crisis. Als er niet snel extra humanitaire hulp komt, kan het aantal kinderen dat doodgaat van de honger tot grote hoogten stijgen.

Nederlandstalige spreker Yves Willemot, communicatieverantwoordelijke van Unicef Congo, is beschikbaar voor telefonische interviews.

Foto- en videomateriaal te downloaden via https://weshare.unicef.org/Package/2AMZIF2F7KLS

De regio Kasai in de Democratische Republiek Congo (DR Congo) is sinds 18 maanden het toneel van conflicten. Honderdduizenden mensen zijn daardoor op de vlucht geslagen. 3,8 miljoen mensen, onder wie 2,3 miljoen kinderen, hebben dringend hulp nodig.

‘De gevechten en het verblijf ver van huis hebben desastreuze gevolgen voor de kinderen van Kasai’, zegt UNICEF’s adjunct-directeur Fatoumata Ndiaye, die net terug is uit het getroffen gebied. ‘Duizenden ontheemde kinderen zijn al maanden verstoken van gezondheidszorg, veilig drinkwater en onderwijs. De gevolgen laten zich raden. Nu de gevechten even zijn geluwd en toegang tot het gebied mogelijk is, moeten de regering van DR Congo en humanitaire organisaties, gesteund door de internationale gemeenschap, hun levensreddende activiteiten snel uitbreiden -voordat het te laat is.’  

De voedselsituatie is alarmerend, doordat families hun land niet hebben kunnen bewerken. Vanwege hun vlucht naar veiligere gebieden hebben ze geen gewassen kunnen planten en oogsten. In sommige delen van Kasai zijn drie oogstseizoenen verloren gegaan. Dit alles leidt tot een stijging van het aantal ondervoede kinderen.

Andere bevindingen uit het rapport Kasai: A children’s crisis:

  • 1 op de 10 kinderen in Kasai is zwaar ondervoed
  • 220 ziekenhuizen zijn leeggeroofd, in brand gestoken of vernield   
  • Meer dan 400 scholen zijn aangevallen of voor militaire doeleinden gebruikt; 100 scholen zijn verwoest
  • 440.000 kinderen hebben door het geweld het schooljaar 2016/2017 niet af kunnen maken
  • Duizenden kinderen zijn ingezet als kindsoldaat; maar liefst 60% van de soldaten is kind
  • Inentingscampagnes voor kinderen zijn door het geweld stopgezet, waardoor de uitbraak van cholera en mazelen dreigt

‘Sinds begin 2017 hebben UNICEF en zijn partners al hulp verleend aan 71.500 ernstig ondervoede kinderen. Nu mensen naar hun dorpen terugkeren, kunnen we duizenden nieuwe kinderen bereiken’, aldus Yves Willemot van UNICEF Congo. ‘We gaan gezondheidscentra en ziekenhuizen voorzien van extra ladingen therapeutisch voedsel om ondervoede kinderen snel te laten aansterken. Ook gaat UNICEF meer gezondheidswerkers opleiden, zodat zij dorpsbewoners betere voedingspraktijken kunnen aanleren.’

Voor kinderen die door de milities zijn gerekruteerd, is herstel afhankelijk van de re-integratie in het gezin en de dorpsgemeenschap en toegang tot scholing. UNICEF en zijn partners hebben tot nu toe de vrijlating van meer dan 1.700 kindsoldaten bewerkstelligd en gezorgd voor psychosociale ondersteuning en hulp bij hun re-integratie. Ook installeerde UNICEF 314 klaslokalen in de Kasai-regio, zodat kinderen weer naar school konden. Voor de voortzetting van de hulp aan de kinderen van Kasai, heeft UNICEF 88 miljoen US-dollar nodig.