Toekomst kinderen in Jemen na drie jaar oorlog onzekerder dan ooit

27 maart 2018

SANA’A – De oorlog in Jemen, die vandaag zijn vierde jaar ingaat, eist zijn tol voor het dagelijks leven van kinderen. Miljoenen kinderen gaan niet langer naar school en lopen een grote kans gerekruteerd te worden door een van de strijdende partijen. Dat staat in het UNICEF-rapport If Not in School¸ dat vandaag uitkomt.

Door het aanhoudende conflict zijn meer dan 2500 scholen buiten gebruik geraakt. Ook durven veel ouders hun kinderen niet langer naar school te sturen. Twee miljoen kinderen gaan daardoor niet naar school. Juist in een conflict is school van fenomenaal belang, zegt de Nederlandse Marije Broekhuijsen van UNICEF Jemen, die op dit moment in Nederland is. ‘Kinderen worden op piepjonge leeftijd uitgehuwelijkt, moeten werken of worden gerekruteerd door gewapende groepen. Niet naar school kunnen brengt grote risico’s met zich mee.’

Drie jaar oorlog in cijfers:

  • Sinds het uitbreken van de oorlog in 2015 zijn meer dan tweeduizend kinderen door het geweld omgekomen.
  • Tenminste tweeduizend kinderen zijn door de strijdende partijen gerekruteerd.
  • Door het conflict is het aantal kindhuwelijken toegenomen. Bijna de helft van de meisjes wordt voor haar 15e verjaardag uitgehuwelijkt, driekwart voor haar 18e.
  • Bijna 2 miljoen kinderen onder de vijf jaar zijn levensbedreigend ondervoed.
  • Bijna 80 procent van de Jemenieten leeft in extreme armoede, 16 miljoen hebben dringend humanitaire hulp nodig.
  • Bijna drie miljoen mensen zijn voor het geweld op de vlucht geslagen.

UNICEF vraagt de strijdende partijen te stoppen met de oorlog en met alle gewelddadigheden tegen kinderen, zodat ze veilig naar school kunnen.