Uitreiking Paul van Vliet Award 2018

20 maart 2018

KinderUniversiteit Haarlem, de Vrolijkheid uit Amsterdam, de Liedjesfabriek uit Nijmegen, JINC en Stichting Lotje uit Den Haag zijn de vijf genomineerden voor de Paul van Vliet Award 2018. De Award, een initiatief van UNICEF en de Efteling, wordt uitgereikt aan de Nederlandse organisatie die zich op de meest bijzondere manier inzet voor kinderen. Op 28 maart wordt de winnaar van de Award bekendgemaakt in de Efteling.

KinderUniversiteit Haarlem laat nieuwsgierige kinderen uit achterstandssituaties interactieve colleges van bevlogen gastdocenten volgen. Ook JINC laat kinderen die in armoede leven kennismaken met allerlei soorten sectoren en beroepen. De Vrolijkheid wil een online radiostation voor en door jonge azc-bewoners oprichten. De Liedjesfabriek maakt samen met zieke kinderen een lied en/of videoclip in hun mobiele opnamestudio. En Stichting Lotje uit Den Haag helpt kinderen in schrijnende situaties, bijvoorbeeld met de Kast van Lotje vol kleding en speelgoed.

Op 28 maart presenteren de vijf genomineerden zich aan de jury, bestaande uit Paul van Vliet (cabaretier en ambassadeur van UNICEF Nederland), Suzanne Laszlo (directeur UNICEF Nederland), Ton Liefaard (hoogleraar Kinderrechten), Olaf Vugts (lid Raad van Bestuur de Efteling en directeur Imagineering) en drie tieners van het UNICEF Jongerenpanel. Ter plekke beslist de jury welke organisatie de beste ‘Ambassadeur voor kinderen’ is. De winnaar ontvangt de Award, een beeld gemaakt door kunstenaar Loek Bos, en een geldprijs van 10.000 euro.

De Paul van Vliet Award wordt dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt. Met de Paul van Vliet Award wil kinderrechtenorganisatie UNICEF Nederlandse initiatieven die zich inzetten voor de verbetering van de positie van kinderen in het zonnetje zetten. De Efteling is mede-initiatiefnemer omdat zij vindt dat alle kinderen het verdienen om net zo gelukkig te zijn als de Nederlandse kinderen die zorgeloos het park in Kaatsheuvel bezoeken. Vorig jaar won Stichting Move uit Utrecht, die kinderen tussen de 10 en 13 jaar koppelt aan studenten om de maatschappelijke participatie in hun wijk te bevorderen.

Noot voor de redactie:

Journalisten zijn van harte welkom bij de uitreiking van de Paul van Vliet Award 2018. Zij kunnen zich aanmelden tot 26 maart.

Alle juryleden, de winnaar en de overige genomineerden zijn beschikbaar voor interviews.

Datum: 28 maart 2018

Tijd: 10.30 - 12.30 uur 

Locatie: Theater van de Efteling, Kaatsheuvel

Na afloop van de uitreiking zijn professionele foto’s beschikbaar voor de media.