Hulpverlener UNICEF waarschuwt Nederlandse overheid voor toenemende nood Rohingya-kinderen

6 maart 2018

UNICEF vreest voor de levens van Rohingya-kinderen in de overvolle vluchtelingenkampen rondom Cox’s Bazar. ‘De situatie is nu al erbarmelijk, maar als binnenkort het cycloonseizoen begint, lopen nog meer kinderen het risico slachtoffer te worden van potentieel dodelijke ziektes als mazelen, difterie en cholera’, zegt Maya Vandenent van UNICEF die dat vandaag (dinsdag) bij Buitenlandse Zaken onder de aandacht brengt. ‘We moeten alles op alles zetten om dat te voorkomen.’

Beeldmateriaal is beschikbaar via: https://weshare.unicef.org/Package/2AMZIFIO0F79

Maya Vandenent werkt al sinds het begin van de crisis in de opvangkampen in de buurt van Cox’s Bazar. Zij weet dus als geen ander onder welke omstandigheden de ruim 688.000 Rohingya, onder wie circa 399.000 kinderen, die sinds augustus 2017 de deelstaat Rakhine zijn ontvlucht, moeten zien te overleven.

‘De overbevolking in de kampen rondom Cox’s Bazar leidt tot gevaarlijke situaties. Er is een groot gebrek aan voedsel, water, medicijnen en toiletten. Dagelijks zien we in de gezondheidscentra van UNICEF wanhopige moeders met hun zieke kinderen. Eerst heerste er een mazelenepidemie, daarna moesten we de strijd aanbinden met difterie. Dat is een verschrikkelijke ziekte die in Nederland al lang is uitgebannen, maar hier fataal kan zijn voor kinderen.’

Als het cycloonseizoen aanbreekt en regen en modderstromen de kampen overspoelen, zullen nog meer kinderen en volwassen het slachtoffer worden van de onhygiënische omstandigheden. Vandenent en haar collega’s werken daarom de klok rond om mensen te voorzien van schoon drinkwater en in te enten tegen ziektes. Tot nu toe zijn al 900.000 kinderen en volwassenen ingeënt tegen cholera en 475.00 kinderen tegen mazelen en rodehond.

‘We gaan van hutje naar hutje om kinderen te vaccineren. Behalve mazelen, rodehond en cholera enten we ook in tegen difterie, tbc, polio, hepatitis en kinkhoest. Zo proberen we een grootschalige uitbraak van ziektes te voorkomen.’ Daarnaast plaatst UNICEF wc’s en zorgt voor onderwijsvoorzieningen. UNICEF kan alle extra hulp gebruiken, ook uit Nederland.