Kinderen hebben geen vertrouwen in wereldleiders

20 november 2017

Daarom nemen kinderen op World Children’s Day in meer dan 130 landen de macht over in de politiek, entertainment, sport en mediawereld.

Ruim 56 procent van de kinderen in Nederland heeft er geen vertrouwen in dat wereldleiders goede beslissingen voor kinderen nemen. Dat blijkt uit een nieuw wereldwijd onderzoek dat UNICEF publiceert op 20 november, de internationale Dag voor de Rechten van het Kind én de allereerste World Children’s Day.

Nederlandse kinderen blijken zich vooral druk te maken over pesten (38 procent), terrorisme (35 procent), en oorlog en conflicten (34 procent). Helaas heeft 90 procent van de Nederlandse kinderen het gevoel dat zijn of haar mening niet op prijs wordt gesteld door wereldleiders, terwijl 84 procent van de jeugd denkt dat de wereld een betere plek zou zijn, als de leiders beter naar hen zouden luisteren.

Om kinderen de mogelijkheid te geven om zich uit te kunnen spreken over onderwerpen die zij belangrijk vinden, nemen kinderen in de hele wereld, van New York tot Delhi en van Amman tot Kaapstad, op 20 november de ‘volwassen’ wereld over. Er vinden take-overs plaats in de VN-gebouwen in Genève en New York, in het Europees Parlement, bij presidenten (onder andere in Frankrijk, Chili en Luxemburg), bij FC Barcelona en de Turkse voetbalclub Galatasaray, bij bedrijven zoals Facebook, LEGO en Unilever en bij honderden kranten en radio- en televisieshows. World Children’s Day is de dag waarop kinderen het eindelijk voor het zeggen hebben.

Over het onderzoek

Meer dan elfduizend jongeren in veertien landen (waaronder duizend in Nederland) hebben aan het onderzoek van UNICEF meegedaan. Zij vertelden de onderzoekers over welke wereldproblemen ze zich het meest zorgen maken.

Enkele hoofdpunten uit het Nederlandse onderzoek:

  • Nederlandse kinderen maken zich het minst zorgen over natuurrampen (18 procent) en de behandeling van vluchtelingenkinderen (18 procent).
  • Nederlandse kinderen maken zich het meest zorgen over pesten (38 procent). Dit is ook het thema waarvoor ze persoonlijk het meest bang zijn (47 procent). Als het om honger gaat denkt 90 procent van de Nederlandse kinderen dat ze daar nooit mee te maken zullen krijgen.
  • Nederlandse kinderen zouden het liefst Ariane Grande, Enzo Knol, Justin Bieber en Lionel Messi uitnodigen voor hun verjaardagsfeestje.

Belangrijkste hoofdpunten uit het onderzoek wereldwijd:

  • De helft van alle kinderen in de veertien landen voelt zich niet gehoord en heeft niet het gevoel dat hun mening ertoe doet. Kinderen in Zuid-Afrika en Groot-Brittannië voelen zich met respectievelijk 73 en 71 procent het minst gehoord.
  • Bijna de helft van de kinderen (45 procent) in de veertien landen vertrouwt er niet op dat volwassenen en wereldleiders goede beslissingen voor kinderen nemen. Brazilië scoort hierin het hoogst met 81 procent, gevolgd door Zuid-Afrika met 69 procent. Kinderen in India hebben het meeste vertrouwen in hun leiders (70 procent).
  • 67 procent van de ondervraagde kinderen maakt zich vooral zorgen over kindermishandeling. Het hoogst scoren Brazilië, Nigeria en Mexico (respectievelijk 82, 77 en 74 procent). Kinderen in Japan maken zich hierover het minst zorgen (23 procent).
  • In Turkije en Egypte zijn kinderen vooral bang dat ze persoonlijk geraakt worden door terrorisme (respectievelijk 81 en 75 procent). Kinderen in Nederland maken zich over dit onderwerp het minst zorgen (30 procent).
  • In de veertien landen maken gemiddeld 4 op de 10 kinderen zich zorgen over de oneerlijke behandeling van vluchtelingen- en migrantenkinderen. Bij kinderen in Mexico ligt dat aantal met 3 op de 5 kinderen nog hoger. Net als in Brazilië en Turkije, waar meer dan de helft van de kinderen zich hierover ernstig zorgen maakt. Ruim 55 procent van de kinderen in Mexico is daarnaast bang zelf te maken te krijgen met dit probleem.
  • Barack Obama, Cristiano Ronaldo, Justin Bieber en Taylor Swift zijn de populairste verjaardagsgasten. Obama staat in negen van de veertien landen in de top 5.  

Over World’s Children’s Day

De allereerste World Children’s Day wordt gehouden op 20 november, de internationale Dag voor de Rechten van het Kind. Deze dag is in het leven geroepen nadat op 20 november 1989 de lidstaten van de Verenigde Naties het Verdrag voor de Rechten van het Kind aannamen. World Children’s Day moet kinderen de mogelijkheid geven om zich uit te kunnen spreken over onderwerpen die zij belangrijk vinden, zodat overheden, bedrijven en alle volwassenen over de hele wereld beter naar kinderen leren luisteren en de mening van kinderen meenemen in hun beslissingen.

Voor meer informatie en/of interviewverzoeken, met bijvoorbeeld jongeren uit het UNICEF jongerenpanel, kunt u contact opnemen met: 
Astou Toure, atoure@unicef.nl, 06 34 00 48 70