Intercultureel blogproject tentoongesteld in Haags stadhuis

20 november 2017

Op dinsdag 21 november opent de Haagse burgemeester Pauline Krikke de tentoonstelling Write 2 Unite in het Atrium van het gemeentehuis. Voor dit interculturele blogproject van UNICEF zijn negen jongeren met vijf verschillende herkomsten de afgelopen drie maanden aan het schrijven geweest. De verhalen en de foto’s die daaruit kwamen, moeten begrip tussen jongeren vergroten. Ook in andere Europese landen zijn bloggers met Write 2 Unite aan de slag gegaan.

Voor Nederland gaat het om negen tieners, tussen de 15 en 18 jaar. Drie van hen zijn gevlucht uit Syrië, een ander heeft Turkse ouders, één meisje komt van oorsprong uit Indonesië, een ander uit China, naast de jongeren van Nederlandse komaf. Na een driedaagse training in augustus zijn ze in kleine teams aan het schrijven gegaan. Over hoe ze kijken naar school. Over toekomstdromen, religie en de liefde. Of waarover dan ook: de onderwerpen bepaalden ze zelf. Doel is elkaars denkwijzen leren kennen en meer begrip te krijgen voor elkaar, tussen school en hun baantjes door. De dialoog is in een serie blogs vanaf begin september online gepubliceerd.

Gaandeweg het blogproject zag ik de jongeren met meer vertrouwen samen schrijven', vertelt Helen Schuurmans, die de jongeren vanuit UNICEF Nederland begeleidde. Bijvoorbeeld Hisham, een jongen uit Syrië die aan het begin zei niet makkelijk over zijn vlucht te praten, heeft in de laatste blog een huiveringwekkend verslag gedaan van de stress rond zijn vlucht. 'De ontwikkeling van het blogteam van Hisham is wat we wilden bereiken met dit project. Jongeren die elkaar over hun afkomst vertellen, over alle verschillen en overeenkomsten. Die dialoog tussen zulke verschillende culturen brengt vreedzaam samenleven een stukje dichterbij.'

'Deze zomer was ik op werkbezoek in Libanon. Ik zag hoe de vluchtelingen er leven, in tenten en half afgemaakte gebouwen. Je zou verwachten dat de moed de mensen daar in de schoenen zinkt, maar ik zag al te vaak het tegenovergestelde. Met een beetje hulp slagen mensen er toch weer in een nieuw bestaan op te bouwen. Ze tonen een bewonderenswaardige veerkracht', zegt burgemeester Pauline Krikke. 'Die veerkracht zie ik ook bij jongeren die oorlog en geweld ontvluchten en hier een nieuw bestaan vinden. Mooi om te zien dat zij in dit project de verbinding vinden met Nederlandse jongeren. Dat is de internationale stad van vrede en recht in de praktijk.'

De tentoonstelling van UNICEF in het Haagse gemeentehuis valt binnen de samenwerking tussen de kinderrechtenorganisatie en Den Haag. Als internationale stad van vrede en recht zet Den Haag zich samen met UNICEF in voor de rechten van kinderen in Den Haag en daarbuiten.

Meer informatie:

De opening van de tentoonstelling begint om 16.30u en duurt tot 17.10u. Naast burgemeester Pauline Krikke spreken Suzanne Laszlo, directeur UNICEF Nederland, en een van de schrijvers leest een blog voor.

Zie ook: www.unicef.nl/blogs-en-vlogs