Rapport UNICEF meldt 320.000 Rohingya-vluchtelingenkinderen

20 oktober 2017

DHAKA, 20 Oktober 2017 – UNICEF roept op tot bescherming van Rohingya-kinderen en families, en steun voor de veilige, vrijwillige en waardige terugkeer van Rohingya-vluchtelingen naar Myanmar.

Dat stelt UNICEF vandaag bij de publicatie van het rapport 'Outcast and Desperate: Rohingya refugee children face a perilous future', dat melding maakt van 320.000 Rohingya-vluchtelingenkinderen in Bangladesh die sinds eind augustus Myanmar zijn ontvlucht. Wanhopige levensomstandigheden en ziektes bedreigen hen.

UNICEF roept op tot directe actie in vier essentiële gebieden:

Internationale steun en fondsen voor het Bangladesh Humanitarian Response Plan en een humanitair reactieplan voor Myanmar;

Bescherming van Rohingya-kinderen en families, en directe, onbelemmerde humanitaire toegang tot alle kinderen die zijn getroffen door het geweld in de Rakhine-staat;

Steun voor de veilige, vrijwillige en waardige terugkeer van Rohingya-vluchtelingen naar Myanmar; en

Een langetermijnoplossing voor de crisis, waaronder uitvoering van de adviezen van de adviescommissie over Rakhine-staat.

‘Veel Rohingya-vluchtelingenkinderen in Bangladesh hebben verschrikkingen in Myanmar gezien die geen kind ooit zou mogen zien, en allemaal hebben ze verschrikkelijke verliezen geleden,’ zegt UNICEF-directeur Antony Lake. ‘Deze kinderen hebben dringend voedsel, veilig water, sanitaire voorzieningen en vaccinaties nodig om ze te beschermen tegen ziektes die uitbreken in noodsituaties. Maar ze hebben ook hulp nodig bij het verwerken van alles wat ze hebben moeten verdragen. Ze hebben onderwijs nodig. Ze hebben begeleiding nodig. Ze hebben hoop nodig. Als we ze deze dingen nu niet kunnen bieden, hoe kunnen ze dan ooit opgroeien tot productieve burgers van hun samenleving? Deze crisis ontneemt hen hun jeugd. We kunnen niet toestaan dat het ook hun toekomst neemt.’

Meer dan een half miljoen Rohingya's zijn sinds eind augustus aangekomen in het zuidelijke district van Bangladesh Cox's Bazaar nadat ze verschrikkelijk geweld zijn ontvlucht in buurland Myanmar. Ze hebben zich bij ongeveer 200.000 anderen gevoegd die in eerdere vluchtelingenstromen zijn aangekomen. Bijna 60 procent van de vluchtelingen die afgelopen tijd zijn aangekomen zijn kinderen, waarvan er dagelijks tussen de 1.200 en 1.800 arriveren. In het nu uitgebrachte rapport - Outcast and Desperate: Rohingya refugee children face a perilous future - zegt UNICEF dat de meeste vluchtelingen in overvolle, onhygiënische en geïmproviseerde nederzettingen wonen. Ondanks een uitbreidende internationale hulpinspanning, geleid door de overheid van Bangladesh, wordt niet voldaan aan de fundamentele levensbehoeften van vele kinderen.

‘De vluchtelingen blijven nog steeds komen, maar we kunnen nu al de vreselijke gevaren zien waar deze kinderen mee geconfronteerd worden,’ zegt Edouard Beigbeder, directeur van UNICEF Bangladesh. ‘Door het gebrek aan onderdak, voldoende voeding, veilig water en sanitaire voorzieningen, is het risico voor ziektes tastbaar.’

Veel jonge kinderen die in de kampen verblijven zijn ernstig ondervoed. Basiszorg voor moeders en baby's ontbreekt. Ook ondersteuning voor kinderen die getraumatiseerd zijn door het geweld is hard nodig. Het rapport stelt ook dat in de chaotische omstandigheden van de kampen, kinderen en jeugd ten prooi kunnen vallen aan mensensmokkelaars en anderen die mogelijkheden zoeken om ze uit te buiten.

UNICEF doet een oproep om een einde te maken aan de wandaden gericht op burgers in Myanmars Rakhine-staat, en om humanitaire partijen directe en onbelemmerde toegang te geven tot alle kinderen die getroffen zijn door het geweld. Momenteel heeft UNICEF geen toegang tot Rohingya-kinderen in de noordelijke Rakhine-staat. Het rapport stelt dat een langetermijnoplossing voor de crisis in de staat Rakhine hard nodig is, en dat deze de problemen van statenloosheid en discriminatie moet aanpakken.

Noot voor de redactie: Rohingya-kinderen maken deel uit van ongeveer 50 miljoen kinderen die zijn ontheemd als gevolg van conflict, armoede en extreme weersomstandigheden. Vorig jaar heeft UNICEF de wereldwijde campagne #Children Uprooted gelanceerd om aandacht te vragen voor het lot van deze extreem kwetsbare kinderen.