UNICEF-noodhulp voor Rohingya kinderen onderweg naar Cox’s Bazar

14 september 2017

Ongeveer 400.000 Rohingya zoeken nu een veilig heenkomen in Bangladesh. UNICEF breidt op dit moment zijn noodhulp uit om hen van basisvoorzieningen te voorzien en kinderen bescherming en psychosociale zorg te bieden.

UNICEF-vrachtwagens gevuld met schoon water en hygiënepakketten voor duizenden Rohingya-kinderen zijn onderweg naar Cox’s Bazar in Bangladesh.  De komende dagen en weken zal veel meer UNICEF-noodhulp arriveren.

Sinds 25 augustus ontvluchtten zo’n 400.000 Rohingya Myanmar richting Bangladesh, waar ze met duizenden per dag aankomen. Naar schatting is 60 procent van de vluchtelingen kind. Het grote aantal vluchtelingen overweldigde de bestaande vluchtelingenkampen. Vluchtelingen die nieuw aankomen, zoeken overal plaats om te verblijven.

Woordvoerder Christophe Boulierac is momenteel in Cox Bazar en beschikbaar voor interviews. "Vele kinderen komen nu alleen aan in de kampen. Het gaat nu all om meer dan 1.100 kinderen. Ze lopen grote risico’s en we moeten hen zo snel mogelijk beschermen." UNICEF breidt het aantal kindvriendelijke opvangruimtes uit om kinderen psychosociale hulp te kunnen bieden en registreert kinderen om hen te herenigen met hun familie.  

"Er is een acuut tekort aan bijna alles. De grootste behoeftes zijn onderdak, eten en schoon water", zegt Edouard Beigbeder, directeur van UNICEF in Bangladesh. "Door de schrijnende  omstandigheden ter plekke lopen kinderen een groot risico op infectieziekten. We staan voor een enorme uitdaging om deze extreem kwetsbare kinderen te beschermen." Schoon water en hygiënepakketten zijn cruciaal om deze ziekten te voorkomen.

In de hygiënepakketten zitten waspoeder, zeep, watercontainers, luiers, maandverband, handdoeken en slippers. UNICEF ondersteunt ook het ministerie van Volksgezondheid van Bangladesh bij het herstel en de aanleg van waterzuiveringsinstallaties en waterputten. Deze inzet is noodzakelijk om zo snel mogelijk structureel schoon water bij de vluchtelingen te krijgen.

"Dit alles hoort bij de eerste golf aan hulpgoederen en noodhulp waarmee we het toenemend aantal Rohingya-kinderen in Bangladesh zullen steunen", zei Beigbeder.

UNICEF heeft zeker 6 miljoen euro nodig voor noodhulp aan Rohingya-kinderen voor de komende vier maanden.

Noot voor de redactie:

Woordvoerders in Bangladesh zijn beschikbaar voor interviews via persvoorlichting UNICEF Nederland

Video over verspreiding schoon water: https://vimeo.com/233764188 

Meer foto en videomateriaal uit Bangladesh beschikbaar via UNICEF Nederland.