Kinderen in Mosul nog steeds onder het puin of in verborgen tunnels

22 juli 2017

Statement van Geert Cappeleare, UNICEF Directeur Midden-Oosten. Hij is beschikbaar voor interviews.

Statement van de Vlaamssprekende Geert Cappeleare, UNICEF Directeur Midden-Oosten. Hij is beschikbaar voor interviews.

'Het ergste geweld in Mosul mag voorbij zijn, maar voor veel kinderen is het geweld helaas nog lang niet voorbij', aldus Geert Cappelaere. 'We vinden nog steeds kinderen die vast zitten in verborgen tunnels of onder het puin. Ze verkeren in totale shock. Anderen zijn hun ouders kwijtgeraakt toen ze op de vlucht moesten slaan voor het geweld. Sommige families werden gedwongen om hun kinderen af te staan. Veel van die kinderen moesten vervolgens meevechten in de strijd, met alle gevolgen van dien.'

'In Raqqa in Syrië, waar het geweld de afgelopen weken ook oplaaide, liggen kinderen ook onder vuur. Tussen de 30.000 en 50.000 mensen zitten vast in de stad, terwijl de hevige gevechten doorgaan. De situatie is erbarmelijk en de kinderen moeten oppassen voor vuurgevechten, landmijnen en andere gevaarlijk wapenmateriaal.'

Geert Cappelaere maakt zich grote zorgen. 'In de regio gaat het nu om ongeveer 27 miljoen kinderen van wie hun leven en hun toekomst in gevaar is door al deze conflicten. Ook al ontsnappen ze aan de gevechten, dan nog lopen ze gevaar te worden aangehouden, mishandeld of gestigmatiseerd. Kinderen hebben recht op veiligheid. De tijd om te handelen is nu. Kinderen hebben onze hulp nodig om hun families terug te vinden en om in een veilige omgeving te kunnen opgroeien, zodat ze een stabiele en welvarende toekomst kunnen opbouwen.'

Noot voor de redactie:

Zowel in Raqqa als in Mosul zijn woordvoerders beschikbaar voor interviews. De Vlaamssprekende Geert Cappeleare, UNICEF Directeur Midden-Oosten is ook beschikbaar voor interviews.