Uniek Kinderrechten Filmfestival voor en door kinderen in Tuschinski

19 juni 2017

Glitters, kindergalajurken, glanzend gepoetste schoenen en honderden glazen kinderchampagne. Tuschinski ontvangt op 23 juni driehonderd jonge filmsterren uit heel Nederland. Kinderen hebben voor het filmfestival zelf kinderrechtenfilmpjes gemaakt. Uit de bijna achthonderd landelijke inzendingen strijden de twaalf beste kinderrechtenfilms tijdens het festival om de felbegeerde Movie Awards. In de jury zitten onder andere Thomas van der Vlugt van StukTV en Bart Meijer van Het Klokhuis. De presentatie is in handen van Saskia Weerstand.

Met het filmproject wil UNICEF Nederland kinderen stimuleren om op een actieve én creatieve wijze na te denken over hun rechten die in het Kinderrechtenverdrag staan. Afgelopen schooljaar hebben ongeveer 20.000 kinderen uit groep 6,7 en 8 dit ook daadwerkelijk gedaan door zelfstandig korte kinderrechtenfilmpjes of tekeningen te maken. Uit de bijna achthonderd inzendingen is een selectie van zeventig films gemaakt. Deze zijn getoond op twaalf premières verspreid door het hele land. Bij elke première nomineerde een jury de beste film en die twaalf films strijden aankomende vrijdag tegen elkaar voor de Movie Awards.

Kinderinterpretatie

Het UNICEF Kinderrechten Filmfestival vindt dit jaar voor de vierde keer plaats. De onderwerpen die de kinderen kiezen, geven een mooi inkijkje in hoe zij kinderrechten uit het verdrag interpreteren en wat kinderen op dit moment bezighoudt. Zo bleek dit jaar het onderwerp 'fake news' heel populair. Basisschool De Wilge uit Hilversum maakte bijvoorbeeld een finalewaardige film met de titel 'De macht van montage'. Daarin tonen de leerlingen hoe kinderen in de maling worden genomen door videomontage. Ook waren de rechten die kinderen hebben bij een scheiding een onderwerp dat vaker voorkwam. Zo zit basisschool Willem de Zwijger uit Roermond met de film 'De wraak op de ouders' in de finale. Minder voor de hand liggende thema’s uit het Kinderrechtenverdrag zijn ook niet geschuwd. De Brede School uit Ridderkerk bemachtigde met de film ‘Geen rechten' over adoptiekinderen ook een plekje in de finale.

Movie Awards

Het Kinderrechten Filmfestival in Pathé Tuschinski wordt gepresenteerd door Saskia Weerstand, bekend van het populaire kinderprogramma ZappLive en 3FM. De jury bestaat uit Thomas van der Vlugt van StukTV, Bart Meijer van Het Klokhuis, Leendert de Ridder die Mees Kees speelt, Astrid van Vonderen van UNICEF Nederland en de dertienjarige Lulu Streefkerk die Selma speelt in Media Masters. De kinderen kunnen vier awards winnen. Naast die voor beste acteerprestatie, beste kinderrechtenverhaal en beste film, mag het kinderpubliek ook nog stemmen wie er met de publieksprijs vandoor mag gaan. Naast een glazen UNICEF Movie Award ontvangen de winnaars ook voor de hele klas bioscoopkaartjes.

Noot voor de redactie:

Aanvang: 10:30-13:00, prijsuitreiking: 13:15
Locatie: Pathé Theater Tuschinksi, Reguliersbreestraat 26-34, Amsterdam
Film- en fotomateriaal is op aanvraag beschikbaar.
U kunt zich aanmelden bij:
Astou Toure, persvoorlichter UNICEF NL, atoure@unicef.nl, 06 34 00 48 70