De situatie voor kinderen in Somalië is op een dieptepunt aanbeland. Die conclusie trekt UNICEF na een bezoek aan de regio’s Togdheer en Galbeed in Somaliland. In Somalië is ernstige honger aan de gang door de aanhoudende droogte. Veel verzwakte kinderen zijn levensgevaarlijk ziek geworden door slecht drinkwater en de eerste voorzichtige regens in lange tijd veroorzaken ziektes. ‘Cholera en mazelen verspreiden zich snel. Kinderen lopen de grootste kans te overlijden, omdat ze al verzwakt zijn door de honger', aldus Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland, die net terugkeert uit Somalië.
Foto- en filmbeeld van de reis van Suzanne Laszlo beschikbaar
Somalië is één van de vier door honger getroffen landen waarvoor Giro555 afgelopen maart geld inzamelde. Dankzij de steun uit Nederland is al veel hulp verstrekt. ‘Je moet er niet aan denken hoe de toestand er aan toe zou zijn als er geen hulp gegeven kon worden’, zegt Laszlo. In Somalië zijn 1,4 miljoen kinderen ondervoed. Dit aantal is met 50 procent toegenomen sinds begin dit jaar. Meer dan de helft van de totale bevolking van Somalië heeft humanitaire hulp nodig en meer dan de helft hiervan is kind.
Kinderen worden disproportioneel geraakt door honger. UNICEF heeft de hulpverlening opgeschaald om zoveel mogelijk levens te redden. Dat betekent niet alleen zorgen voor voeding, maar ook voor inentingen, schoon drinkwater alsmede voorlichting over hygiëne en gezondheid. Mobiele UNICEF teams trekken hiervoor ook naar afgelegen dorpen en nieuw ontstane kampen voor ontheemden.
Door de droogte en honger zijn al bijna 700.000 mensen op de vlucht geslagen in eigen land, bovenop de 1,1 miljoen ontheemden die er al waren. Vaak gaan vrouwen en kinderen op de vlucht en blijven mannen achter in de hoop het land te kunnen bewerken en een basis te behouden voor terugkeer van het gezin. De vlucht is echter vaak uitputtend voor de vrouwen en kinderen en zij lopen groot risico om onderweg te maken te krijgen met geweld en verkrachting. Op plekken waar ontheemden terecht komen neemt de druk op voorzieningen zoals water, voedsel en medische hulp sterk toe, wat ter plekke voor conflict kan zorgen.