Situatie voor kinderen in Somalië op dieptepunt   

2 juni 2017

De situatie voor kinderen in Somalië is op een dieptepunt aanbeland. Die conclusie trekt UNICEF na een bezoek aan de regio’s Togdheer en Galbeed in Somaliland. In Somalië is ernstige honger aan de gang door de aanhoudende droogte. Veel verzwakte kinderen zijn levensgevaarlijk ziek geworden door slecht drinkwater en de eerste voorzichtige regens in lange tijd veroorzaken ziektes. ‘Cholera en mazelen verspreiden zich snel. Kinderen lopen de grootste kans te overlijden, omdat ze al verzwakt zijn door de honger', aldus Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland, die net terugkeert uit Somalië.

Foto- en filmbeeld van de reis van Suzanne Laszlo beschikbaar

Somalië is één van de vier door honger getroffen landen waarvoor Giro555 afgelopen maart geld inzamelde. Dankzij de steun uit Nederland is al veel hulp verstrekt. ‘Je moet er niet aan denken hoe de toestand er aan toe zou zijn als er geen hulp gegeven kon worden’, zegt Laszlo. In Somalië zijn 1,4 miljoen kinderen ondervoed. Dit aantal is met 50 procent toegenomen sinds begin dit jaar. Meer dan de helft van de totale bevolking van Somalië heeft humanitaire hulp nodig en meer dan de helft hiervan is kind.

Kinderen worden disproportioneel geraakt door honger. UNICEF heeft de hulpverlening opgeschaald om zoveel mogelijk levens te redden. Dat betekent niet alleen zorgen voor voeding, maar ook voor inentingen, schoon drinkwater alsmede voorlichting over hygiëne en gezondheid. Mobiele UNICEF teams trekken hiervoor ook naar afgelegen dorpen en nieuw ontstane kampen voor ontheemden.

Door de droogte en honger zijn al bijna 700.000 mensen op de vlucht geslagen in eigen land, bovenop de 1,1 miljoen ontheemden die er al waren. Vaak gaan vrouwen en kinderen op de vlucht en blijven mannen achter in de hoop het land te kunnen bewerken en een basis te behouden voor terugkeer van het gezin. De vlucht is echter vaak uitputtend voor de vrouwen en kinderen en zij lopen groot risico om onderweg te maken te krijgen met geweld en verkrachting. Op plekken waar ontheemden terecht komen neemt de druk op voorzieningen zoals water, voedsel en medische hulp sterk toe, wat ter plekke voor conflict kan zorgen.

  • Somaliland is nu 2 keer getroffen door het uitblijven van regenseizoen.
  • Meer dan de helft van de bevolking – in totaal 6,2 miljoen mensen – heeft hulp nodig. Van hen zijn 3,7 miljoen kinderen.
  • Door de droogte zijn 700.000 mensen van hun huis weg gegaan en op zoek naar voedsel en water. Vaak gaan vrouwen en kinderen richting stad op zoek naar eten en water en blijven mannen met beetje vee achter.
  • Door toestroom van mensen naar de stad zijn sanitaire voorzieningen onvoldoende en is er tekort aan schoon water wat leidt tot ziektes als diaree, cholera en mazelen.
  • Aantal kinderen dat ondervoed is is sinds 2016 gestegen met 52%.
  • Bij de hongersnood van 2011 zijn ruim 260.000 mensen omgekomen, en de helft ervan waren kinderen onder de 5 jaar.