Miljoen kinderen ontvluchten geweld in Zuid-Soedan

8 mei 2017

JUBA - Kinderen vormen 62 procent van de meer dan 1,8 miljoen vluchtelingen die Zuid-Soedan ontvlucht zijn. Volgens de laatste VN-cijfers trekken de meeste kinderen naar Oeganda, Kenia, Ethiopië en Soedan. Ruim 75.000 kinderen staken de grens alleen zonder familie over.

Leila Pakkala, UNICEF directeur in Oost en Zuid Afrika, maakt zich grote zorgen. 'Tel daar ook nog de ruim 1 miljoen kinderen bij op die in het land zelf op de vlucht zijn en het is duidelijk dat de toekomst van een hele generatie in gevaar is.'

Sinds het begin van het conflict in 2013 zijn meer dan duizend kinderen in Zuid-Soedan omgekomen of gewond geraakt. Kinderen lopen het risico op ontvoering door strijdkrachten waarna ze als kindsoldaat moeten dienen. Door het geweld is de samenleving ontwricht en vervalt de traditionele sociale controle. Kinderen zijn daardoor kwetsbaarder voor geweld, seksueel misbruik en uitbuiting. Ook kan bijna driekwart van de kinderen niet naar school. Dit is het hoogste percentage wereldwijd. Het conflict zorgt voor veel angst en stress bij de kinderen met psychosociale schade als gevolg.

Vluchtelingen die naar de buurlanden vluchten op zoek naar onderdak en veiligheid krijgen daar vaak weer te maken met extreme droogte en onvoldoende opvangcapaciteit. Er is een tekort aan voedsel, water, bescherming, onderwijs en medische zorg. Valentin Tapsoba, UNHCR directeur in Afrika, vraagt om snelle actie. 'Deze vluchtelingencrisis is zeer zorgelijk. Kinderen vormen nu het gezicht van deze noodsituatie. We moeten alles op alles zetten om deze kwetsbare groep te steunen en weer een toekomst te geven.'

Foto- of videomateriaal is beschikbaar.