Een race tegen de klok om miljoenen levens in Jemen te redden

25 april 2017

SANA’A/DEN HAAG – Het aanhoudende geweld in Jemen heeft geleid tot een zeer ernstige hongercrisis. Bijna 7 miljoen mensen weten niet waar ze hun volgende maaltijd vandaan moeten halen en hebben wanhopig behoefte aan voedselhulp. Bijna 2,2 miljoen kinderen zijn ondervoed. Een half miljoen kinderen is ernstig ondervoed en zal sterven als zij niet snel worden behandeld.

‘Miljoenen kinderen in Jemen zijn ernstig ondervoed en vele overlijden door ziektes die te voorkomen zijn’, zegt Geert Cappelaere, directeur van UNICEF in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. ‘Als de partijen die betrokken zijn bij dit conflict en de internationale gemeenschap nu niets doen, loopt Jemen het grote risico dat er een hongersnood zal uitbreken. Het leven van nog meer kinderen loopt dan gevaar. Dit is een race tegen de klok en we moeten nú handelen.’

Ook Muhannad Hadi, Midden-Oosten directeur van het WFP (Wereldvoedselprogramma) benadrukt de urgentie, ‘We kunnen nog vele levens in Jemen redden als we nu in actie komen. Wij roepen de internationale gemeenschap op om ons van de nodige fondsen te voorzien zodat wij een hongersnood in Jemen kunnen voorkomen.’

Het geweld en de onzekerheid leiden ertoe dat families niet rond kunnen komen. Door het gebrek aan inkomen zoeken families noodgedwongen naar extreme oplossingen om te overleven zoals het uithuwelijken van hun dochters of deelname aan de strijd.  In de eerste drie maanden van dit jaar hebben al drie keer zoveel kinderen zich aangesloten bij een gewapende groepering dan in de eerste drie maanden van 2016.

Door het geweld zijn grote delen van Jemen onbereikbaar voor hulporganisaties. Kwetsbare kinderen en families zijn hierdoor afgesneden van levensreddende hulp. Ondanks de extreem moeilijke omstandigheden:

  • Heeft UNICEF in februari 132.000 kinderen onderzocht op ondervoeding. 5.000 zwaar ondervoede kinderen werden in deze maand behandeld.
  • Kregen bijna 5 miljoen kinderen jonger dan vijf jaar vitamine A supplementen tijdens een vaccinatiecampagne tegen polio.
  • Het WFP heeft in februari een recordaantal van 5,3 miljoen mensen kunnen bereiken met voedselhulp.

UNICEF en het World Food Program (WFP) werken samen om de levens van kinderen in Jemen te redden. Namens deze kinderen en families roepen UNICEF en WFP de betrokken partijen op om tot een politieke oplossing voor het conflict te komen. Een einde aan het geweld zou veiligheid geven aan miljoenen radeloze families en mogelijkheden bieden om levensreddende voedselhulp en andere noodhulp uit te breiden. Tot dit gebeurt dringen beide organisaties er bij alle betrokken partijen op aan om humanitaire hulp ongehinderd toe te laten.

De nood voor de bevolking in Jemen is hoog. Als onderdeel van Giro 555 kon UNICEF Nederland €2,3 miljoen overmaken om de kinderen van Jemen te helpen. Giro 555 is nog altijd open voor de (dreigende) hongersnoden in Jemen, Zuid Soedan, Nigeria en Somalië. Donaties zijn nog steeds hard nodig.