Dodelijkste winter voor vluchtelingenkinderen bij oversteek Middellandse Zee

3 februari 2017

BRUSSEL/DEN HAAG - De afgelopen maanden zijn een recordaantal mensen verdronken in de Middellandse Zee, waaronder naar schatting 190 kinderen. UNICEF roept de leiders van de EU lidstaten, vandaag bijeen in Malta, op nu in actie te komen om kinderen op de vlucht te beschermen.

Minstens 1.354 vluchtelingen verdronken in de periode van november 2016 tot eind januari 2017 – de meeste doden vielen op de gevaarlijke route tussen Libië en Italië, waar 1.191 mensen omkwamen (Bronnen: UNHCR en IOM). Dit is bijna 13 keer zoveel het aantal doden dat op deze route gerapporteerd werd in dezelfde periode in 2015-2016. Het winterse weer blijft voortzetten in grote delen van Europa, hierdoor kan deze route, en ook andere routes waaronder die vanuit Egypte, nog verraderlijker worden in de komende weken.

Vandaag zullen leiders van 28 EU lidstaten bijeenkomen in Valletta, Malta. Tijdens deze top is de vluchtelingen en migranten crisis het belangrijkste punt op de agenda.

“De oversteek van Libië naar Italië is het gevaarlijkste deel van de route die kinderen ondernemen om naar Europa te komen”, zegt Majorie Kaandorp, kinderrechtendeskundige bij UNICEF Nederland.  “Afspraken tussen de EU en Libië kunnen letterlijk het verschil maken tussen leven en dood voor duizenden kinderen die in Libië gestrand zijn of wachten om door te kunnen reizen. Er moet nu iets gebeuren.”

UNICEF roept de EU en haar lidstaten op de volgende maatregelen te nemen :

  • Voorkom dat kinderen het slachtoffer worden van uitbuiting en mensenhandel;
  • Houdt vast aan non-refoulement: stuur geen kinderen terug naar gevaarlijke gebieden en stuur geen boten terug naar Libië zonder een behoorlijk plan om de kinderen te beschermen;
  • Biedt hulp om de jeugdzorgsystemen in Libië te versterken;
  • Investeer in opvangcentra in Libië; deze centra moeten onderwijs en gezondheidszorg bieden aan kinderen, en mogen nooit gebruikt worden om kinderen te detineren op basis van hun migratie status;
  • Investeer in uitnodigingsprogramma’s voor vluchtelingen en gezinshereniging zodat mensen op de vlucht niet hun leven hoeven te riskeren in de handen van mensensmokkelaars.

UNICEF werkt langs de migratieroutes, ook in Libië. UNICEF beschermt gevluchte en migrantenkinderen en gezinnen en voorziet hen van water, sanitaire voorzieningen, onderwijs, zorg en ondersteuning bij hygiëne.

Op woensdagavond waren UNICEF en partnerorganisatie Intersos betrokken bij een reddingsactie waarbij 754 mensen gered werden uit de Centrale Middellandse Zee, waaronder 148 alleenreizende kinderen. De afgelopen dagen heeft de Italiaanse kustwacht 285 kinderen gered met hulp van UNICEF en Intersos.