Water op rantsoen en duizenden kinderen in de kou door hevige gevechten in Oekraïne

1 februari 2017

Kiev - Door de hevige gevechten rondom de stad Avdiivka worden meer dan 17.000 mensen geconfronteerd met de vrieskou, waaronder 2.500 kinderen. Zij hebben geen enkele toegang tot verwarming, elektriciteit of water.

Foto's beschikbaar via https://we.tl/22q2bImKlS

Op 29 en 30 januari raakte de elektriciteit en watervoorziening door de gevechten ernstig beschadigd. De hieruit voortkomende stroomuitval zorgde ervoor dat er geen water meer gepompt kon worden uit een noodreservoir van de stad. Ook het verwarmingssysteem is hiervan afhankelijk. Met temperaturen die dalen tot zeventien graden onder nul, kan de situatie catastrofale gevolgen hebben voor de inwoners van Avdiivka.

“De levens van duizenden kinderen in Avdiivka, en aan beide kanten van het conflict, staan op het spel. Tot overmaat van ramp leidt het tekort aan water en elektriciteit ertoe dat de huizen van mensen gevaarlijk koud worden. De gezondheidsomstandigheden zijn op dit moment aan het verslechteren”, vertelt Giovanna Barberis, directeur van UNICEF Oekraïne. 

Door de stroomuitval op 29 januari, en de daaruit voortkomende elektriciteitsstop voor het waterzuiveringssysteem in Donetsk, hebben ook andere steden en dorpen in de Donetsk-regio geen toegang tot water. Het waterzuiveringssysteem voorziet ongeveer 400.000 mensen van water. Water wordt op dit moment gerantsoeneerd. De mogelijkheid bestaat dat stromend water voor huishoudens in zijn geheel stil komt te liggen.

Zes scholen en vier kleuterscholen hebben hun deuren moeten sluiten, als gevolg van het geweld. Kinderen kunnen hierdoor niet meer naar school. Dit bezorgt hen alleen nog maar meer spanning. Ze missen de routine en stabiliteit van het naar school gaan, terwijl ze die juist zo hard nodig hebben. 

“UNICEF en partners roepen op tot veilige toegang zodat de watervoorziening en het elektriciteitsnetwerk met spoed gerepareerd kunnen worden. Dit kan verder leed besparen”, eindigt Barberis.