Veel Syrische vluchtelingkinderen kunnen alleen dromen van school

28 januari 2017

BEIROET - In Libanon gaat ongeveer de helft van de Syrische kinderen niet naar school, het gaat om 187.000 kinderen. In plaats daarvan werken duizenden vluchtelingenkinderen – soms maar zes jaar oud – op het land, in fabrieken, in de bouw of op straat.

“Armoede, sociale uitsluiting, onveiligheid en taalbarrières ontnemen Syrische kinderen de kans om onderwijs te volgen. Dit zorgt ervoor dat een hele generatie wordt achtergesteld en verarmt. Bovendien lopen zij het risico om op jonge leeftijd uitgehuwelijkt te worden of als kind te moeten werken”, aldus Tanya Chapuisat, directeur van UNICEF in Libanon. “Door samen te werken met de overheid, donoren en partners is het ons gelukt om bijna de helft van de Syrische vluchtelingenkinderen in Libanon te laten leren. Het is nu tijd om de andere helft te bereiken, zodat ieder kind de kans krijgt op kwalitatief onderwijs.”

De dagelijkse uitdagingen die Syrische vluchtelingkinderen moeten overkomen om naar school te kunnen gaan zijn vastgelegd in de interactieve documentaire #ImagineaSchool. Een prijswinnend team van storytellers, Vignette Interactive, volgde daartoe 19 kinderen. World Press Photo winnaar Alessio Romenzi maakte de foto’s. Het project is deze week gepresenteerd.

“Luisterend naar de verhalen van kinderen over de afweging om geld te verdienen voor thuis of naar school te gaan, was hartverscheurend”, vertelt Romenzi. “In de foto’s heb ik geprobeerd duidelijk te maken hoeveel school voor deze kinderen betekent. Ik hoop dat mijn werk hen helpt om een simpele droom waarheid te maken.”

De titel van het project, #ImagineaSchool, is bedacht door de 10-jarige Assia en 13-jarige Dyana, die beiden nooit naar school zijn geweest. “Ik stel me school voor als een prachtige plek. Met schilderingen van meisjes en jongens aan de muren”, zegt Dyana.

UNCIEF slaagde er samen met de Libanese overheid in om meer dan 150.000 Syrische vluchtelingenkinderen toegang te gegeven tot openbare scholen. Om nog meer kinderen in Libanon gebruik te laten maken van kwalitatieve leeromgevingen, heeft UNICEF dit jaar 240 miljoen dollar nodig. Wereldwijd blijft onderwijs een van de minst gefinancierde sectoren binnen humanitaire hulp. In 2015 ontvingen noodhulporganisaties slechts 31 procent van hun financieringsbehoeften op onderwijs. Tien jaar geleden was dit nog 66 procent.