UNICEF: Meer dan 40 procent van Syrische kinderen in Turkije gaat niet naar school

19 januari 2017

Den Haag/Gaziantep, Turkije, 19 januari 2017 – Bijna een half miljoen Syrische vluchtelingenkinderen gaan momenteel naar school in Turkije. Ondanks de stijging van het aantal schoolgaande vluchtelingenkinderen met 50 procent sinds afgelopen zomer krijgen 380.000 kinderen – 40% van de kinderen in de schoolgaande leeftijd - nog steeds geen opleiding, aldus UNICEF.

“Voor de eerste keer sinds het begin van het conflict in Syrie gaan er meer Syrische kinderen in Turkije wel naar school dan niet naar school,” vertelt UNICEF adjunct directeur Justin Forsyth na het bezoeken van UNICEF programma’s in het zuiden van Turkije.

“Turkije moet worden geprezen voor deze enorme prestatie, maar tot dat er meer middelen beschikbaar komen is er nog steeds grote kans op een verloren generatie van Syrische kinderen. Een generatie die de kennis en vaardigheden wordt onthouden om hun land weer op te bouwen.”

Turkije vangt meer dan 1,2 miljoen vluchtelingenkinderen op. Daarmee is het buurland van Syrie het land dat de meeste vluchtelingenkinderen ter wereld opvangt..

UNICEF werkt samen met de Turkse overheid om het onderwijssysteem te versterken en ervoor te zorgen dat meer kwetsbare Syrische en Turkse kinderen toegang hebben tot kwalitatief en inclusief onderwijs. Vanuit Nederland werd de onderwijsinspanning ondermeer ondersteund door de Soroptimistenclubs die via UNICEF bijdroegen aan het groeiend aantal Syrische kinderen op school in Turkije.

Sinds 2013  heeft UNICEF bijna 400 scholen gebouwd, gerenoveerd of gemeubileerd. Daarnaast zijn inmiddels 20.000 Syrische leraren getraind, waarvan ongeveer 13.000 leraren een maandelijkse vergoeding krijgen voor hun werk. Er wordt aan een plan gewerkt om Syrische kinderen op te nemen in een nationaal kinderbijslagprogramma. Kwetsbare families die meedoen met dit programma krijgen via deze  bijdrage de mogelijkheid om hun kinderen naar school te sturen.

In de Syrië regio gaan 2,7 miljoen kinderen niet naar school, waarvan de meeste in Syrië zelf. Nu het conflict bijna zes jaar duurt, lopen nog steeds miljoenen kinderen in het door oorlog verscheurde land gevaar. Rond de 300.000 kinderen zitten gevangen in vijftien belegerde gebieden in Syrië. Nog eens twee miljoen kinderen wonen in gebieden die grotendeels afgesneden zijn van humanitaire hulp door gevechten en andere beperkingen. Hiervan wonen 700.000 kinderen in gebieden die gecontroleerd worden door IS.